Külföld

Tiltakoznak a szlovák hazafiassági törvény ellen

admin
admin

2010. 04. 27. 11:03

Számos dél-szlovákiai településen tiltakoztak a szlovákiai magyarok kedd reggel a hazafiassági törvény elfogadása ellen.

A szlovákiai magyar szülők szövetsége által megszervezett tiltakozó akciókra a helyi magyar iskolák épületei előtt került sor. A szervezők a résztvevőknek felolvasták a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának (SZMK) Mondjunk nemet a hazafiassági törvényre! elnevezésű nyilatkozatát.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott hazafiassági törvényről, amelyet Ivan Gasparovic államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma (április 1.) miatt vétózott meg, várhatóan kedden délután szavaz újra a pozsonyi parlament.

“Haza csak ott van, hol jog is van”

“Csak az lehet hazafi, akinek van hazája! És, Petőfi szavaival szólva: ‘Haza csak ott van, hol jog is van’. A hazafisági törvény beterjesztői semmibe veszik a jogot – ezt naponta bizonyítják. Ezért ők nem kérhetik rajtunk számon a hazafiságot!” – áll a nyilatkozatban.

“Egy állam akkor válik hazává, ha otthont teremt az állampolgárainak, ha tiszteletben tartja mindenki emberi méltóságát, szabadságát és identitását. A kötődés polgár és az állam között csak így erősödhet, kényszerítéssel semmiképp. Ennek a törvénynek a megalkotói mások emberi méltóságát naponta vonják kétségbe. Ezért nincs joguk ránk kényszeríteni semmiféle hazafisági törvényt!” – folytatódik a dokumentum.

Erőltetik a hazafiasság külső jeleit

Szerzői úgy vélik, hogy a “hazafiságnak akkor van értelme, ha pozitív értékekkel párosul. Ennek a törvénynek a beterjesztői az abszurd végletekig jutva csak a hazafiság külső, formális jegyeit erőltetik ránk. Mi a törvényességet, az igazságosságot, a demokráciát és az emberi jogokat tisztelő polgárok vagyunk, ezért ezt a törvényt elutasítjuk.”

“Iskoláinkban hiányoznak a tankönyvek, a korszerű felszerelések, a pedagógusok bérei nevetségesek, ehelyett preambulumot, nemzeti zászlót kívánnak a hatalom képviselői kifüggeszteni az osztályok falaira és hetente eljátszani az állami himnuszt – mutat rá az SZMK nyilatkozata. – Mindezt az önkormányzatok és az iskolák költségvetéséből, tehát a mi adófizetői pénzünkből. Adófizetőkként, állampolgárokként kénytelenek vagyunk eltűrni, hogy politikailag szelektív és diszkriminatív módon osszák el az állami támogatást éppen azok, akik most a hazafiság kinyilvánítását kérik tőlünk számon. Tiltakozunk az ilyen bánásmód ellen!”

A törvényt Szlovákia lakosságának kétharmada elutasítja

“Elvárjuk, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselői ezt a rossz törvényt ne csak hogy ne szavazzák meg, de véglegesen a történelem süllyesztőjébe küldjék! Mert a 21. század Európájában ott a helye!” – zárul a nyilatkozat, amelyet a tiltakozó megmozdulások résztvevői elfogadtak.

Egy felmérés szerint, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra, a hazafiassági törvényt Szlovákia lakosságának kétharmada elutasítja, feleslegesnek tartja, s csak egyharmada támogatja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.