Nagyvilág

Obama a muszlim világgal üzletelne

Az Egyesült Államok és a muszlim világ közötti üzleti-kereskedelmi, valamint oktatási kapcsolatok serkentését ígérte Barack Obama amerikai elnök a Washingtonban megnyílt muzulmán gazdasági konferencián.

A kétnapos értekezletre – amely helyi idő szerint hétfőn kezdődött meg – öt földrész ötven, muzulmán többségű országából 250 üzletembert hívtak meg.

Obama tavaly júniusi egyiptomi látogatásakor mondott kairói beszédében politikailag nyitott a muszlim világ felé, a mostani konferenciát pedig az ezt kiegészítő gazdasági nyitás jegyében tartják meg. A rendezvény a Fehér Ház azon stratégiáját tükrözi, hogy az Egyesült Államok és az iszlám országok párbeszéde lépjen túl a terrorizmus elleni háborún, amely Obama hivatali elődje, George Bush elnök idején uralta a kapcsolatokat, és sok muzulmán országot elidegenített Washingtontól.

Obama az értekezleten mondott beszédében számos kezdeményezést bejelentett, például csereprogramot a technológiai ágazatban dolgozó nők és a Szilikon-völgyben tevékenykedő vállalatok vezetői számára. Az elnök közölte, hogy a globális technológiai fejlődést és újítást támogató amerikai pénzügyi alap segítségével akár kétmilliárd dollár értékű magánbefektetést is képesek előmozdítani.

Gary Locke amerikai kereskedelmi miniszter többek között azt hangoztatta, hogy több mint egymilliárd ember él a világ muzulmán többségű országaiban, akik hatalmas, ám mindeddig kihasználatlan lehetőséget jelentettek a világgazdaság számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik