Nagyvilág

Obama a muszlim világgal is üzletelne

Az Egyesült Államok és a muszlim világ közötti üzleti-kereskedelmi, valamint oktatási kapcsolatok serkentését ígérte Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök erről a Washingtonban megnyílt muzulmán gazdasági konferencián beszélt.A kétnapos értekezletre – amely helyi idő szerint hétfőn kezdődött meg – öt földrész ötven, muzulmán többségű országából 250 üzletembert hívtak meg.

Obama tavaly júniusi egyiptomi látogatásakor mondott kairói beszédében politikailag nyitott a muszlim világ felé, a mostani konferenciát pedig az ezt kiegészítő gazdasági nyitás jegyében tartják meg. A rendezvény a Fehér Ház azon stratégiáját tükrözi, hogy az Egyesült Államok és az iszlám országok párbeszéde lépjen túl a terrorizmus elleni háborún, amely Obama hivatali elődje, George Bush elnök idején uralta a kapcsolatokat, és sok muzulmán országot elidegenített Washingtontól.

Obama az értekezleten mondott beszédében számos kezdeményezést bejelentett, például csereprogramot a technológiai ágazatban dolgozó nők és a Szilikon-völgyben tevékenykedő vállalatok vezetői számára. Az elnök közölte, hogy a globális technológiai fejlődést és újítást támogató amerikai pénzügyi alap segítségével akár kétmilliárd dollár értékű magánbefektetést is képesek előmozdítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik