Nagyvilág

Erdély bízik a Fideszben

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az elmúlt húsz évben folyamatosan kérte, hogy a határon túli magyarság kérdésében alakuljon ki egyetértés a magyarországi politikai erők között - most remélik, hogy ez megvalósul.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint Fidesz kétharmados választási győzelme nyomán remélhetőleg érvényesíteni lehet majd egy világos álláspontot ebben a témában.

Megállapította: a kétharmados többség teljes mandátumot jelent a Fidesz számára, minden területen koalíciós kényszer nélkül végrehajthatja a reformelképzeléseket, beleértve a magyar-magyar viszony témakörét is. Az elmúlt húsz évet folytonos vita, időnként viszály jellemezte e kérdésben – tette hozzá.

A teljes mandátum teljes felelősséget is ró a Fideszre, a jövőben ugyanis fontos intézkedéseket hozhat, például olyanokat, amelyek a kettős állampolgárságra vonatkoznak – állapította meg Markó Béla. Az eddigi megnyilatkozások alapján szerinte számítani lehet arra, hogy a következő időszakban ezt a problémát meg akarják oldani Budapesten – mondta Markó, hozzáfűzve: “Meglátjuk, hogy a Fidesz milyen fajta kettős állampolgárságot lát kialakíthatónak”.

Több nyilatkozat szerint minden bizonnyal továbbra is egyéni kérésre lehet majd megadni a kettős állampolgárságot, vagyis nem lehet egy tollvonással kollektív kettős állampolgárságot adni – mondta az RMDSZ elnöke. Azt a magyar kormánynak kellene felmérnie, hogy ez a későbbiekben jelentene-e valamilyen téren korlátozást – fűzte hozzá.

Ami a román-magyar kapcsolatokat illeti, szerinte a jövőben egy valóban sokszínű és szoros munkakapcsolatnak kell létrejönnie a két kormány között a közös stratégiák, közös elképzelések kidolgozása érdekében, ugyanis – mint fogalmazott – a térségben nagy szükség lenne erre.

Már körvonalazódnak azok a programok, amelyekkel kapcsolatosan a két ország, ha közösen lép fel, sokkal jobb eredményt érhet el – mondta Markó, példaként említve a Duna-programot vagy az energetika területén megvalósítandó együttműködést. Ismerve az előzetes véleményeket mindkét kormány részéről – mondta -, úgy tűnik, erre most ténylegesen van lehetőség. Nem is beszélve arról, hogy az RMDSZ kormányzati jelenléte ilyen szempontból rendkívül fontos lehet – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik