Nagyvilág

Le Monde: “konzervatív forradalom” Magyarországon

Forradalom történt a szavazófülkékben - idézte Orbán Viktort a Fidesz "elsöprő győzelme" kapcsán a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában.

A mértékadó liberális francia újság kiemelte, hogy Orbán számára történelmi változást jelent a részben még a volt kommunista államgépezetből származó szocialisták hatalmas veresége és a határon túli magyar kisebbségek védelmét, valamint a külföldi befektetőkkel szemben a “nemzeti preferenciát” képviselő jobboldal győzelme.

A Kelet-Európában példátlan méretű konzervatív forradalom szemszögéből nézve az MSZP nem egyszerűen az egyik párt a demokratikus versengésben, hanem a kommunizmus és a multinacionális cégek megszégyenített jelképe, amelyek előtt a szocialisták, liberális szövetségeseikkel karöltve, túl szélesre nyitották az ország kapuit – mutatott rá a Le Monde.

A lap idézi az Orbánhoz közelálló Granasztói György történészt, aki szerint a rendszerváltás utáni Közép-Európában Magyarország a leginkább privatizált ország, ahol szétverték az egészségügyet, az oktatást és az olyan állami infrastruktúrákat, mint például a vasút. A történész úgy véli, hogy a Fidesznek “nacionalista politikát kell folytatnia olyan erős gesztusokkal, mint például az állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak”, de szociálpolitikára is szükség lesz. Granasztói szerint ezzel a két iránnyal lehet “a Jobbik követeléseit leszerelni”.

A bécsi keltezésű írás felhívja a figyelmet arra, hogy mivel a Jobbik 2007 óta az elvileg betiltott félkatonai Magyar Gárda körül szerveződött, Orbánnak meg kell majd erősítenie a rendőrséget azokon a vidékeken, amelyeket magára hagyott az állam, és vasmarkú belügyminisztert kell kineveznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik