Nagyvilág

Újra Heinz Fischert választották az osztrákok államfőjüknek

A várakozásoknak megfelelően Heinz Fischer, a hivatalban lévő államfő nyerte a vasárnapi osztrák elnökválasztást a nem hivatalos részeredmények szerint.

A szavazatok 53 százalékos feldolgozottsága mellett a régi-új szövetségi elnök a szavazatok 78,6 százalékát kapta. A győzelemhez az érvényes voksok több mint felére van szükség.

A második helyen Barbara Rosenkranz, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje végzett 14,2 százalékos eredménnyel. A harmadik jelölt, az országos politikában szinte ismeretlen s magát “keresztény fundamentalistaként” jellemző Rudolf Gehring 5,8 százalékot ért el.

A választási részvétel rendkívül alacsony, mintegy 48 százalékos volt. Az előző alkalommal, 2004-ben a választásra jogosultak 71,6 százaléka vett részt a szavazáson.

A közvélemény-kutatások 80 százalék körüli szavazatarányt jósoltak a független jelöltként induló, de az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatását élvező Fischernek.

A másik nagy osztrák párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nem állított jelöltet. Részben ezért, részben Fischer biztosra vett győzelme miatt rendkívül alacsony, 50-60 százalékos választási részvételt jósoltak az előzetes felmérések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik