Nagyvilág

Sárközy Pál képei először Franciaországban

A média óriási érdeklődése mellett nyílt meg Sárközy Pálnak, a francia köztársasági elnök apjának első franciaországi tárlata szombat este a párizsi Espace Pierre Cardin kiállítóhelyen.

A 82 éves festőművésznek a Werner Hornunggal közösen készített, a budapesti Abigail Galériában nemrégiben kiállított digitális képfantáziái közül 56 látható a francia fővárosban, valamint húsz rajzot, és Sárközy Pál első két párizsi, 1949-ben készült akvarelljét is bemutatják.

A két művész hat éve dolgozik együtt: Sárközy Pál hagyományos rajzait Werner Hornung fotó- és komputermanipulációval egészíti ki.

A látomásszerű részletekből összeálló színes munkák legfőbb témája a női szépség, a szerelem, a féltékenység, és az emigráns létből fakadóan a gyökerektől való elszakadás, mindez szellemesen, gyakran humorral fűszerezve.

A tárlat központi helyét a francia államfő feleségéről, Carla Bruni-Sarkozyről készült portré foglalja el, amelyen az elnökné-énekesnő az elnök miniatűrjét ábrázoló zongorán ülve gitározik.

A hatalmas festmény mellett pedig Pierre Cardin portréja látható. A divattervező a tulajdonosa a kiállításnak helyet biztosító kulturális központnak, amely a francia elnöki hivatallal, az Elysée-palotával szemben, a Champs-Elysées sugárúton található. A divatkreátor személyes megrendelésére készült alkotás négy napja lett kész, és most először láthatja a nagyközönség.

Pierre Cardin a megnyitón elmondta: nagyon tetszik neki a mű. “Igazi realista alkotás, igaz egy húsz évvel ezelőtti fotó alapján készült, és azóta már egy kicsit ráncosabb vagyok” – tette hozzá.

Sárközy Pál harmadik fia, Nicolas, a köztársasági elnök egy levél kíséretében egy nagy csokor virágot küldött apjának. “Azt írta, hogy akkor fog eljönni, amikor nem lesz itt ennyi újságíró, mert szeretné nyugodtan megnézni a képeket” – árulta el a festő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik