Külföld

Rajzfilmmel győzködi Izraelt a Hamasz

admin
admin

2010. 04. 25. 17:00

Animációs rövidfilmet tett közzé vasárnap az interneten a Hamasz palesztin mozgalom azzal a céllal, hogy rávegye Izraelt több száz palesztin fogoly elengedésére, cserébe a palesztin fogságban tartott Gilád Salit izraeli tizedes szabadságáért.

A háromperces rajzfilmen Salit apja látható, amint egy álomszerű város néptelen utcáin bolyong, ahol óriásplakátokon az izraeli vezetők ígéretei olvashatók arról, hogy kiszabadítják a fiát a Hamasz fogságából. A filmben a láthatóan megöregedett, hajlott hátú, botra támaszkodó férfi végül egy izraeli zászlóval letakart koporsóban kapja vissza a fiát. A klip egy héber nyelvű felirattal zárul: “Még van remény”.

A rajzfilm fordulatot jelent a Hamasz korábbi módszeréhez képest, amellyel rendre ádáz szavakkal ostorozta a zsidó államot. A radikális palesztin szervezet értésre adta: a “széles izraeli közvéleményhez” fordul, hogy véget vessen a fogolycserét célzó – német és egyiptomi közvetítéssel folyó – tárgyalásokon kialakult patthelyzetnek.

A film először a Hamasz fegyveres szárnyának honlapján jelent meg, és később az izraeli tv-állomások és honlapok is átvették. A Gázai övezetet uraló palesztin mozgalom a rajzfilmmel “a széles izraeli közönséghez” akart szólni annak érdekében, hogy elmozdíthassák a holtpontról a fogolycseréről szóló tárgyalásokat.

“Az üzenetünk egyértelmű: Salit ügyét csak a börtönben tartott palesztinok szabadon bocsátásával lehet rendezni. Máskülönben ő is úgy járhat, mint az eltűnt Ron Arad” – közölte egy Hamasz-forrás, arra a Libanon felett 1986-ban lelőtt izraeli pilótára utalva, aki feltehetően egy síita milícia fogságában halt meg.

A 2006 óta túszként fogva tartott Gilád Salit rokonai és támogatói maguk is igyekeznek nyomást gyakorolni az izraeli kormányra a katona kiszabadítása érdekében. Ők is próbálkoztak már egy televízióban bemutatott rövidfilmmel, amelynek képsorain Salit arca fokozatosan Ron Arad arcává alakul át.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.