Külföld

Obama közös nyilatkozatott tett Medvegyevvel

admin
admin

2010. 04. 25. 19:03

Az Egyesült Államok és Oroszország közötti partneri kapcsolatok kiépítéséhez és a nemzetközi problémák megoldásához bizalom és céltudatosság szükséges - szögezte le az orosz és az amerikai államfő az orosz és az amerikai csapatok Elbánál történt világháborús találkozásának évfordulóján, vasárnap kiadott közös nyilatkozatban.

A dokumentum rámutat, hogy a Torgaunál történt legendás találkozás a két ország II. világháborús fegyverbarátságának jelképévé vált.

“Meghajolunk az Európa fasizmus alóli felszabadításáért küzdő harcosok bátorsága előtt. Hősies győzelmük emlékét örökre megőrzi emlékezetében a hálás emberiség” – hangsúlyozza a nyilatkozat.

Leszögezi: az Elba partján történt kézszorítást a kölcsönös bizalom és a győzelemre irányuló céltudatosság légköre kísérte. Erre különösen nagy szükség van napjainkban, amikor az Egyesült Államok és Oroszország a világ stabilitásának és jólétének érdekében partneri kapcsolatok kialakításán dolgozik.

“Meggyőződésünk, hogy az elbai találkozás szellemében, egyenjogú és konstruktív alapokon cselekedve sikeresen megoldható a két nép előtt álló bármely feladat, és hatékonyan választ lehet adni az új évezred kihívásaira” – hangsúlyozza az államfők közös nyilatkozata.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.