Külföld

Heinz Fischer marad az államfő

admin
admin

2010. 04. 25. 20:50

A várakozásoknak megfelelően Heinz Fischer, a hivatalban lévő államfő nyerte a vasárnapi osztrák elnökválasztást az előzetes végeredmény szerint.

A leadott szavazatok döntő többsége alapján a szavazatok 79 százalékát kapta a régi-új szövetségi elnök – közölte a belügyminisztérium. Az előzetes eredményt a postai úton leadott voksok nélkül számították ki. A győzelemhez az érvényes voksok több mint felére van szükség, így Fischer gyakorlatilag biztos lehet a győzelemben.

A második legtöbb szavazatot, 15,6 százalékot Barbara Rosenkranz, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje kapta. A harmadik jelölt, az országos politikában szinte ismeretlen s magát “keresztény fundamentalistaként” jellemző Rudolf Gehring 5,9 százalékot ért el.

A választási részvétel minden korábbitól elmaradt, a 6,3 millió választópolgár 49,2 százaléka járult az urnákhoz. Az előző alkalommal, 2004-ben a választásra jogosultak 71,6 százaléka vett részt a szavazáson.

A másik nagy osztrák párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nem állított jelöltet. Részben ezért, részben Fischer biztosra vett győzelme miatt rendkívül alacsony, 50-60 százalékos választási részvételt jeleztek az előzetes felmérések. Egyúttal ez volt az első elnökválasztás azóta, hogy teljes egészében eltörölték Ausztriában a kötelező részvételt, s először szavazhattak elnökválasztáson a 16. évüket betöltött fiatalok.

Az ÖVP egyik jelöltet sem támogatta, és vezető politikusainak egy része üres, vagyis “fehér” szavazólap leadását javasolta a párt támogatóinak. Az érvénytelen szavazatok aránya mégsem lett kirívóan magas, elmaradt a megfigyelők egy részének várakozásaitól. Egyes sajtókommentárok mindamellett az otthon maradókat és a “fehéren” szavazókat nyilvánították a választások győztesének, mások a választási rendszer módosítását szorgalmazták.

A közvélemény-kutatások 80 százalék körüli szavazatarányt jósoltak a független jelöltként induló, de az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatását élvező Fischernek. A politikus nem sokkal maradt le a közvetlen elnökválasztás bevezetése óta, 1951 óta elért legjobb eredménytől. 1980-ban a szintén az újraválasztásért és ugyancsak ÖVP-s ellenjelölt nélkül induló SPÖ-s politikusra, Rudolf Kirchschla:gerre a szavazók 79,87 százaléka adta a voksát.

Az FPÖ eddig 1980-ban érte el elnökválasztáson legjobb a eredményt, 16,96 százalékot. Rosenkranz népszerűsége a kampány alatt csökkent, 20 százalékról tartósan 15 százalék körülire esett azután, hogy a holokausztról tett kijelentései miatt a nyilvánosság jelentős része elhatárolódott tőle.

A végeredményt pénteken, a levélben küldött szavazatok beérkezése után állapítják meg, s a választási bizottság május 10-i ülése után válik véglegessé.

Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és egyszer újítható meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.