Nagyvilág

Bohózat és “nagy csalás” a választás

"Nagy csalásnak" nevezte a legismertebb kubai ellenzéki éhségsztrájkoló a vasárnapi helyi választásokat

A bírálat ellenére kijelentette, hogy “a Castro-dinasztia” ellen szavaz, ha betegágyához visznek mozgóurnát. A kubai törvények értelmében Farinasnak joga van szavazni, ugyanis az öntudatuknál lévő kórházi betegekhez mozgóurnát visznek. Farinas az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta: ha a hatóságok betartják a törvényt, és mozgóurnát visznek hozzá is, a szavazólapra ráírja, hogy “le a Castro-testvérekkel”, aláírja, és személyi igazolványának számát is feltünteti.

Szombaton volt hatvan napja, hogy Guillermo Farinas éhségsztrájkot kezdett a börtönben sínylődő beteg ellenzékiek szabadlábra helyezését követelve Raúl Castro kubai elnöktől. Ezzel átvette a stafétát Orlando Zapata Tamayótól, aki hasonló megfontolásból tagadta meg a táplálkozást, majd halt meg éhségsztrájkjának 85. napján, hatalmas nemzetközi felzúdulást okozva.

Farinas, egy 48 éves újságíró, pszichológus jelenleg a Santa Clara-i kórház intenzív osztályán fekszik rendkívül legyengült állapotban. Elmondása szerint kissé lehangolt, fáj a feje, nehezére esik a beszéd, de kész meghalni, ha nem teljesítik követelését. Hangsúlyozta, hogy “a kubai kormány legnagyobb fájdalmára” még a baloldali politikai erők is csatlakoztak a külföldi bírálókhoz.

A hatóságok az utóbbi napokban egységre és tömeges részvételre buzdították a kubaiakat, mondván, hogy ezzel választ adnának a Kuba elleni nemzetközi médiakampányra. Raúl Castro április 4-én kijelentette, hogy országa inkább “elpusztul”, semhogy meghajoljon az emberi jogok nevében manipuláló Egyesült Államok és Európa nyomása alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik