Nagyvilág

Tízezres tüntetés az atomerőművek ellen

Több tízezren kezdtek tüntetést szombaton délután Észak-Németországban az atomerőművek, illetve a kormány ezzel kapcsolatos politikája ellen.

tüntetők különvonatokon és autóbuszokkal érkeztek Schleswig-Holsteis tartományba, és a híradások szerint kora délután több mint 20 ezren voltak. Az atomerőművek elleni, hasonló méretű megmozdulás évek óta nem volt Németországban.

A tüntetést az ellenzéki pártok és különböző környezetvédő csoportok szervezték, tiltakozásul a konzervatív-liberális kormány azon tervei ellen, amelyek szerint évtizedekkel – mintegy 30 évvel – meghosszabbítanák az atomerőművek működési idejét. A tiltakozó megmozdulást két nappal az 1986-os csernobili katasztrófa évfordulója előtt tartják. A részvevők között több magas rangú ellenzéki politikus volt, így Sigmar Gabriel, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, a korábbi nagykoalíció környezetvédelmi minisztere, valamint Jürget Trittin, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője, aki a Schröder-kormány idején állt a környezetvédelmi tárca élén.

Az 1998 és 2005 között hatalmon lévő, Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata-zöld kabinet annak idején határozatot fogadott el arról, hogy Németország lemond az atomenergia alkalmazásáról, és az atomerőműveket 2020-ig fokozatosan bezárják. E célkitűzés mellett kiállt a későbbi konzervatív-szociáldemokrata kabinet is. A tavaly őszi választások után megalakult konzervatív-liberális koalíció azonban már azt hangoztatta, hogy Németország nem mondhat le az atomenergia alkalmazásáról, és előirányozta, hogy az erőművek működési idejét 25-30 évvel meghosszabbítják.

A tiltakozó megmozdulás szervezői arra szólították fel a tüntetőket, hogy alakítsanak élőláncot két schleswig-holsteni erőmű, az egymástól 120 kilométerre lévő brunsbütteli és krümmeli atomerőmű között. A két erőműben 2007-ben súlyos műszaki hiba történt, és mindkettő működését hosszú időre leállították.

A szombat délutáni megmozdulás két héttel előzi meg a belpolitikai szempontból rendkívül fontosnak tartott észak-rajna-vesztfáliai tartományi parlamenti választásokat. A felmérések szerint a tartományban jelenleg kormányzó konzervatív-liberális koalíció elveszítheti hatalmát, és az ellenzéki szociáldemokraták, valamint a Zöldek közösen alakíthatnak kormányt. A mostani tüntetés ily módon egyben az ellenzéki kampány részét jelentette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik