Nagyvilág

Menesztettek egy kínai kommunista vezetőt

Menesztették a Kínai Kommunista Párt helyi vezetőjét az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen (Xinjiang Uygur Zichiqu), ahol tavaly nyáron etnikai összetűzések voltak.

Vang Le-csüan (Wang Lequan) leváltásának hírét a Hszinhua hírügynökség jelentette szombaton, anélkül, hogy közölte volna az okát. Vang 1994-ben került az autonóm terület pártszervezetének az élére. Utódja, az 57 éves Csang Csun-hszien (Zhang Chuxian) 2006 novembere óta a dél-kínai Hunan tartomány pártvezetője volt.

Hszincsiang-Ujgur autonóm területen a hanok (a kínai többségi nemzet tagjai) és a muzulmán ujgurok közötti ellentétek tavaly július 5-én erőszakba torkollottak, és az összetűzésekben mintegy 200 ember – főleg han – meghalt.

Hszincsiang-Ujgur autonóm terület rendőrfőnökét, valamint a székhely, Urumcsiból (Urumqi) pártvezetőjét már tavaly leváltották.

A terület lakossága nagyjából fele-fele arányban han, illetve ujgur. Hszincsiang-Ujgur stratégiai fontosságú, Mongóliával, Oroszországgal, Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Tádzsikisztánnal, Afganisztánnal, Pakisztánnal, Indiával határos, jelentős kőolajkészletei vannak, és Kína legnagyobb földgázkitermelője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik