Külföld

Javul a NATO-orosz-viszony

admin
admin

2010. 04. 23. 11:31

Egyre tartalmasabb a NATO és Oroszország párbeszéde - mondta Balázs Péter a NATO informális tallinni külügyminiszteri értekezletének pénteki napján folytatott eszmecseréről.

A magyar diplomácia irányítója az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a NATO-tagországok külügyminiszterei áttekintették az észak-atlanti szövetség Oroszországhoz fűződő kapcsolatait. Balázs Péter emlékeztetett arra, hogy Oroszország tavaly több kezdeményezést tett: Dmitrij Medvegyev elnök egy új európai biztonsági szerződés tervezetével állt elő, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig megállapodást javasolt a NATO és Oroszország között.

A NATO-tagállamoknak az az álláspontjuk – Balázs Péter szerint ebben lényegében mindenki egyetért -, hogy mindenről beszélni kell Oroszországgal. “A lehető legjobb dolog, amit tehetünk, hogy fenntartjuk a dialógust, a párbeszéd egyre gazdagabb” – mondta a magyar diplomácia irányítója.

Az ülésen Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kiemelte: a katinyi (Katyn) tragédia (a szovjet belügyesek 1940-ben Katinyban és másutt mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot öltek meg, tiszteket, sorkatonákat, értelmiségieket), valamint Lech Kaczynski lengyel elnök tragikus repülőgép-szerencsétlensége kapcsán Oroszország mély szolidaritásról tett tanúbizonyságot. Korábban ilyen nem volt – hangsúlyozta Balázs Péter.

A litván küldött is arról beszélt, hogy új hangot, új lépéseket tapasztalnak Oroszország részéről. Balázs Péter szerint a párbeszéd tartalmasabbá válása visszavezethető a (kapcsolatok átmeneti befagyását eredményező 2008-as) grúz-orosz konfliktus utáni helyzethez, akkor kezdett Oroszország nyitni a NATO irányában.

Az ülésen megnevezték azokat a témákat, ahol a NATO-nak és Oroszországnak nyilvánvalóan közös érdekei vannak: a terrorizmus elleni küzdelem, a kábítószer-kereskedelem megfékezése és újabban a kalózkodás elleni fellépés – tette hozzá Balázs Péter.

Balázs Péter szerint van bizonyos egymásrautaltság a felek között. Ha megteremtik a bizalmat, elsősorban a leszerelés útján, kibontakozhat a NATO-orosz együttműködés új szakasza – vélekedett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.