Külföld

Gyorsan dönt az EB Görögország ügyében

admin
admin

2010. 04. 23. 15:00

Gyors és hatékony döntésre számít az Európai Bizottság Görögország hivatalos beadványával kapcsolatban, amelyben a deficitproblémákkal küzdő Athén kérelmezi a nemzetközi hitelcsomag aktiválását - közölte a testület pénzügyi szóvivője pénteken.

Amadeu Altafaj Tardio az athéni bejelentést követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a döntést az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsa (Eurogroup) hozza majd meg uniós részről. Hozzátette, hogy ezt megelőzően a bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) közös véleményt ad ki arról, megalapozottnak ítélik-e a görög kérést. A szóvivő leszögezte: korábbi döntéseivel az Eurogroup és az uniós vezetők már megteremtették a gyors hitelfelszabadítás lehetőségét.

Mint emlékeztetett, döntöttek a kamatláb kiszámításának módjáról is, de a kamat mértéke attól függ, pontosan mikor veszi majd fel a hitelt Görögország. A témában illetékesek folyamatos kapcsolatban vannak, és “tudják, mit kell tenni” – emelte ki Altafaj Tardio.

Görögország idén akár 30 milliárd eurós hitelhez is juthat az EU-tól (a tagországoktól kapott kétoldalú kölcsön formájában) és 15 milliárdhoz a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), és ezt szükség esetén a következő két évben újabb összegek követhetik. Az uniós tagországok az elmúlt hónapokban többször is csúcsszinten foglalkoztak a témával, és mindannyiszor szolidaritásukról biztosították Görögországot. Februárban az állam- és kormányfők leszögezték, hogy “az euróövezet országai szükség esetén határozott és összehangolt lépést tesznek, annak érdekében, hogy megoltalmazzák az övezet pénzügyi stabilitását”, márciusban pedig már megállapodtak az Athént támogató pénzügyi mechanizmusban is, éppen azzal a céllal, hogy az mielőbb aktiválható legyen, ha a görög vezetés ilyen döntést hoz.

Tardio most elmondta, hogy ennek ellenére egyelőre nem jósolható meg, mennyi ideig tart, amíg a hitel hozzáférhetővé is válik. Hozzátette azonban, hogy a bizottság szerint semmilyen akadálya nem lesz a gyors és pozitív döntésnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.