Nagyvilág

Romániának nem tetszik a dalai láma látogatása

Romániában vitát gerjesztett a dalai láma erdélyi látogatása.

A dalai láma romániai látogatása nem politikai, hanem ökumenikus, vallási természetű – közölte Tőkés László európai parlamenti képviselő sajtóirodája a román külügyminisztérium azon szerdai kijelentésére reagálva, amely szerint a román hatóságok nem hívták meg a dalai lámát romániai látogatásra, Bukarest pedig egyetlen Kína létezését ismeri el. Tőkés közleményében leszögezi: a buddhista vallási vezető nem kérdőjelezi meg az “egy Kína” Románia által vallott elvét. A látogatás ugyanakkor “Kőrösi Csoma Sándor szülőhazájának szól, akit saját “szentjeként” tisztel a buddhizmus”.

A román külügy közleményben sietett leszögezni, hogy Románia elismeri Kína szuverenitását és területi épségét, akárcsak azt, hogy Tibet a Kínai Népköztársasághoz tartozik. A dokumentumban az áll: a román tisztségviselők bármilyen érintkezése a Tibeti autonóm tartomány képviselőivel diplomáciai csatornákon történhet, mégpedig a Románia és a Kínai Népköztársaság közötti kapcsolatok keretében.

A dalai láma szeptember 23-án és 24-én tesz látogatást Erdélyben Tőkés László meghívására. A száműzetésben élő vallási vezető Csomakőröst keresi fel, a tibeti tudományosság megalapítójaként számon tartott és az első tibeti-angol szótár megalkotójának, Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluját. Ezt követően Sepsiszentgyörgyön tart nyilvános előadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik