Nagyvilág

Magyar tejet isznak a Közel-Keleten

Élénkülni kezdett a tejipari export: a sajt és a túró kivitele januárban 64 százalékkal bővült, a joghurté 4, míg a tejfölé már 38 százalékkal ugrott meg 2008 januárjához viszonyítva - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

Utóbbit főleg Romániába exportáljuk, de az uht-tej és egyéb tejtermékek esetében is egyre inkább felértékelődik a Balkán. A feldolgozók csak lassan tudják visszafoglalni a belföldi piacot, ezért a túlélés érdekében próbálják a feldolgozott termékek exportjával kompenzálni a piacvesztést – mondta Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke a lapnak.

A balkáni tejhiány enyhítése mellett lényegében az 1960-as évek mediterrán piacait igyekeznek újra kiépíteni a magyar feldolgozók, az adatok alapján nem is sikertelenül. Az elnök szerint ennek a törekvésnek egyelőre kedvez a forint-euró árfolyam, de további erősödést vagy hazai adóterhelést, illetve banki, exportbiztosítási költségnövekedést már nem viselnének el a cégek.

A Közel-Kelet óriási lehetőségeket kínál a gyártóknak, és még mindig érződik a dán prófétarajzok miatti Nyugat-Európa-ellenesség, amit a javunkra fordíthatunk – tette hozzá Kovács László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik