Külföld

Az al-Kaida miatt békültek ki

admin
admin

2010. 04. 22. 06:46

Négy szaharai ország példátlan összefogással közös katonai támaszpontot létesített szerdán az al-Kaida terrorhálózat térségbeli csoportja és a csempészet elleni fellépés céljából - jelentette be az algériai hadsereg vezérkari főnöke.

A támaszpontot Algírtól 2800 kilométerrel délre, Tamanraszet városban építették fel. Az összefogásban részt vevő másik három ország Mauritánia, Mali és Niger. Közös határaik nehezen ellenőrizhetők a sivatagban. Azt nem közölték, hogy a bázis mikor kezd el működni, és hány emberrel.

A nyugati hatalmak szerint, ha a térség egymással viszálykodó kormányai nem fognak össze a terroristák ellen, akkor a Szahara lassan az al-Kaida biztos menedékhelyévé válhat, ahol tagjai nagyszabású támadásokat lesznek képesek megtervezni. A terrorizmus ráadásul lassan összefonódik a szervezett bűnözéssel. A dél-amerikai drogkartellek például egyre inkább használják a világ legnagyobb sivatagát kokaincsempészetre. Az iszlám szélsőségesek új jövedelemforráshoz juthatnak azzal, hogy beállnak a csempészek alkalmazásába.

A térség országainak határon átnyúló együttműködése mindeddig gyenge volt – részben ellentéteik miatt -, a terroristák pedig éppen ezt használták ki, amikor menekülniük kellett. Nemrég elhatározták, hogy félreteszik nézeteltéréseiket és összefognak.

Algéria, a régió vezető gazdasági és katonai hatalma határozottan ellenzi a Nyugat térségbeli katonai jelenlétét, de lehetségesnek tartja, hogy a fejlett országok segítsenek a térségnek a szélsőségesek elleni küzdelemben: kiképzésben, felszerelésben és hírszerzési információk átadásában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.