Nagyvilág

Távoznak a hívők az osztrák katolikusoktól

Közel másfélszeresére nőtt az osztrák katolikus egyházat elhagyók száma idén a tavaly év eleji adathoz képest - értesült a Die Presse című osztrák napilap.

Március végéig 30 ezren léptek ki az egyházból, 42 százalékkal többen, mint 2009 első három hónapjában – írta a lap csütörtökön nyomtatásba kerülő, az internetes kiadásban már előző nap közzétett cikkében. A Die Presse szerint egyértelműen az idén napvilágra került pedofil, illetve gyermekbántalmazási ügyekkel függ össze a hívők nagyarányú elpártolása.

Az előrejelzések szerint az év végéig 70-80 ezer hívő fordíthat hátat az egyháznak, többen, mint bármikor korábban. Tavaly valamivel több, mint 53 ezerrel csökkent az egyház tagjainak a száma. Akkor egy őskonzervatív lelkész, Gerhard Maria Wagner kijelentéseit és a Szent X. Pius Papi Testvériség nézeteit övező vita ösztönzött sokakat az egyház elhagyására. Már a tavalyi kilépési hullám már is felülmúlta azt a hatást, amit korábbi, hasonló természetű botrányok váltottak ki.

Az első ilyen botrány 1995-ben robbant ki Ausztriában, amikor kiderült, hogy Hans Hermann Groer érsek szexuálisan zaklatott papnövendékeket. Hasonlóképp megrázta a közvéleményt a St. Pölten-i papi szemináriumban 2004-ben kipattant szexbotrány. A 200 éves múltra visszatekintő intézményt bezárták, miután egy hetilap fényképeket közölt papi ruhában csókolózó férfiakról, és kiderült, hogy az intézmény számítógépén pornográf, illetve pedofil képek ezreit tárolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik