Nagyvilág

Kiállítást hozott a légtérzár

Váratlanul kiállítanak New Yorkban egy ritka, a XIII. századból származó Magna Carta-kéziratot, mivel a dokumentumot az eredeti tervek szerint Nagy-Britanniába visszaszállító repülőjáratot törölték az izlandi vulkánkitörés miatt.

A demokrácia történetének egyik legfontosabb dokumentumaként számon tartott Magna Carta Libertatum 1217-ből származó kéziratát a New York-i The Morgan Library and Museum kiállításán nézhetik meg az érdeklődök.

A ritka okiratot eredetileg az Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtárában őrzik. Ez az a szabadságlevél, ami rögzíti a brit állampolgárok jogait és az uralkodó hatalmának korlátait.

“Ez hatalmas és váratlan lehetőség arra, hogy elsőként tárjuk a New York-i nagyközönség elé a Bodleian Könyvtár egyik eredeti Magna Carta kéziratát” – mondta el Richard Ovenden, a könyvtár különleges gyűjteményeinek igazgatója.

azért is számít ez nagy eseménynek, mert az Egyesült Államok 1787-ben befejezett alkotmánya majdnem szó szerint átvett bizonyos eszméket és részleteket a brit szabadságlevélből, amelyet a király kül- és belpolitikájával elégedetlen bárók 1215-ben írattattak alá I. (Földnélküli) János angol uralkodóval.

Az egymást követő uralkodók később számos alkalommal újra kiadták a dokumentumot, amelynek 1215 és 1297 között született változataiból ma mindössze 17 példány létezéséről tudnak. Egy 1297-es Magna Carta például 21,3 millió dollárért (4,1 milliárd dollár) kelt el a Sotheby’s egyik New York-i aukcióján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik