Nagyvilág

Erőszak a bosnyák háborús veteránok tüntetésén

Fenyegetőznek az egykori harcosok.

Az 1992-1995-ös balkáni háború résztvevői családtagjaikkal együtt a Bosnyák-Horvát Föderáció különböző részeiből sereglettek a fővárosba. A megmozdulás már a hivatalos kezdete előtt erőszakossá vált: néhány csoport ledöntötte a kormányépület kerítését, kövekkel bezúzta az ablakait, öbben az épületbe is megpróbáltak behatolni, s csak a kivezényelt rohamrendőrök tudták megfékezni őket.

A tüntetők Mustafa Mujezinovic miniszterelnök lemondását követelték. Dzevad Radzo, a veteránok szövetségének elnöke szerint “teljesíteni kell a háborús veteránok követeléseit, különben menni fog a kormány”.

A veteránok által sérelmezett járadékcsökkentés annak az egyezménynek a következménye, amelyet Bosznia-Hercegovina kormánya a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött a múlt évben, hogy csökkentse a nemzetközi gazdasági válság hatását, és megőrizze az ország pénzügyi stabilitását.

Az IMF 1,2 milliárd eurós készenléti hitelt bocsátott a balkáni ország rendelkezésére, de cserébe a közkiadások csökkentését, s ezen belül a veteránok bőkezű járadékainak megkurtítását kérte. A 2006-os választások előtt a járadékokat népszerűségszerzési célból annyira megnövelték a Bosnyák-Horvát Föderációban, hogy ez a tétel a szigorító intézkedések bevezetése előtt már az országrész költségvetési kiadásainak 40 százalékát tette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik