Külföld

Bedühödtek a bosnyák veteránok

admin
admin

2010. 04. 21. 19:48

Annyira erőszakossá vált a juttatásaik megkurtítása miatt tiltakozó bosnyák háborús veteránok szerdai szarajevói tüntetése, hogy a rendőröknek könnygázt kellett bevetni a tömeg szétoszlatására. Ötvenöt ember, köztük 15 rendőr megsebesült.

Az 1992-1995-ös balkáni háború résztvevői családtagjaikkal együtt a bosnyák-horvát föderáció különböző részeiből sereglettek a fővárosba. A megmozdulás már a hivatalos kezdete előtt erőszakossá vált: néhány csoport ledöntötte a kormányépület kerítését, és kövekkel bezúzta az ablakait. Később többen megpróbáltak behatolni az épületbe, s csak a kivezényelt rohamrendőrök tudták megfékezni őket, akik aztán kordont vontak a kormány épülete köré.

A veteránok által sérelmezett járadékcsökkentés annak az egyezménynek a következménye, amelyet Bosznia-Hercegovina kormánya a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött a múlt évben, hogy csökkentse a nemzetközi gazdasági válság hatását és megőrizze az ország pénzügyi stabilitását.

Az IMF 1,2 milliárd eurós készenléti hitelt bocsátott a balkáni ország rendelkezésére, de cserébe a közkiadások csökkentését, s ezen belül a veteránok bőkezű járadékainak megkurtítását kérte. A 2006-os választás előtt a járadékot népszerűségszerzési célból annyira megnövelték a bosnyák-horvát föderációban, hogy a szigorító intézkedések bevezetése előtt már az országrész költségvetési kiadásainak 40 százalékára rúgott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.