Külföld

A ledér nők tehetnek a földrengésekről?

admin
admin

2010. 04. 20. 11:11

A sokat sejtető ruhákban járó, kacér nők tehetnek a földrengésekről - állítja egy iráni vallási vezető.

Az iszlám köztársaságban a nőket törvény kötelezi arra, hogy fejük búbjától a lábujjukig eltakarják magukat, de manapság sokan, különösen a fiatal lányok, nem tartanak be minden szigorú öltözködési szabályt: szűk szabású kabátokat hordanak, és hajukat jócskán szabadon hagyva hátrahúzzák fejkendőjüket.

“A szemérmetlenül öltöző nők elcsábítják a fiatal férfiakat, elzüllenek, és a házasságtörés bűnét terjesztik a társadalomban, ami (következésképpen) növeli a földrengéseket” – idézte Kazem Szedigi hodzsatoleszlám okfejtését az iráni média.

Irán a világ egyik leginkább földmozgásoktól sújtott országa, és a vallási elöljáró azután szolgált ezzel a szokatlan magyarázattal, hogy Mahmúd Ahmadinezsád elnök nemrégiben közölte: Teherán nem kerülheti el, hogy földrengés rázza meg, ezért 12 milliós lakosságának egy részét át kellene telepíteni. “Legalább 5 millió embernek el kellene hagyni a fővárost, hogy ne legyen ennyire zsúfolt” – mondta.

“Mit tehetünk azért, hogy ne temessenek alá bennünket a romok? – tette fel a kérdést a vallási vezető a múlt pénteki imán. – Nincs más megoldás, mint menedéket keresni a vallásban, és életünket az iszlám erkölcsi törvényeihez igazítani”. A kormánytagok közül Szadek Mahszuli népjóléti és szociális biztonsági miniszter is úgy tartja, hogy a buzgó imádság és a megbocsátásért való könyörgés a legjobb módja a földrengések elhárításának.

Szeizmológusok legalább két évtizede arra figyelmeztetnek, hogy a nagy kiterjedésű Teheránt, amely alatt több törésvonal is húzódik, katasztrofális földmozgás fenyegeti a közeljövőben, ezért egyes szakértők az iráni főváros áthelyezését javasolták.

Teheránt utoljára 1830-ban sújtotta erős földrengés, de a perzsa államban még élénken emlékeznek a 2003-ban Bám városában bekövetkezett, pusztító erejű földmozgásra, amelyben 31 ezer ember vesztette életét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.