Nagyvilág

Erősebben pöfög az izlandi vulkán

Ismét erősödik az izlandi vulkán hamukibocsátása, és a kilövellt hamu Nagy-Britannia felé tart - jelentette hétfőn a brit légiforgalmi hatóság (NATS).

A nyugat-európai légikikötők már éppen arra készültek hétfőn, hogy fokozatosan elindítják a légi forgalmat.

A NATS közleménye szerint a skót légteret meg lehet nyitni kedd reggel (közép-európai idő szerint 8 órakor), de az észak-írországi sorsa bizonytalan. Anglia egyes részein és Walesben kedd kora délután megnyílhat a légtér, de lehet, hogy éppen a legforgalmasabb területen, London felett nem. Az izlandi vulkán tevékenysége kiszámíthatatlan, emiatt a helyzet nagyon gyorsan változik – tette hozzá a NATS.

Az Air France francia légitársaság keddtől fokozatosan elkezdi újraindítani járatait, miután az európai uniós hatóságok beleegyeztek abba, hogy enyhítsenek a vulkáni hamu miatt szükségessé vált légi forgalmi korlátozásokon.

A légitársaság keddtől normális rendben indítja hosszú távú járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már. Az Air France az Orly és a Roissy-Charles de Gaulle légikikötőből indítja gépeit. A Roissyn kedd délelőtt még csak az induló járatok közlekednek majd normális rendben, déltől azonban már az európai úti célokra indulók is.

Finnország ezzel szemben kénytelen volt meghosszabbítani a légtér zárlatát legalább kedd 18 óráig – közölte a Finavia légiforgalmi hatóság. Hétfőn néhány óráig volt szabad a finn légtér.

A svájci légteret kedd reggel 8 órakor nyitják meg az ország légiforgalmi hatóságának bejelentése szerint, amely hozzáteszi, hogy bár vannak még hamufelhők Svájc felett, koncentrációjuk sokkal kisebb, mint korábban. Ezenkívül az elvégzett próbarepülések eredménye is lehetővé teszi a forgalom fokozatos újraindítását – tették hozzá.

A német légtér hivatalosan kedden 14 óráig zárva marad, de a légitársaságok külön engedélyek alapján indíthatnak személyszállító járatokat – közölte a német légi biztonsági hatóság. Így tehát 12 órával hosszabbították meg a légtérzárlatot az országban a legutóbbi tilalomhoz képest. A külön engedéllyel történő járatindítás lehetősége miatt a Lufthansa légitársaság bejelentette hétfőn, hogy azonnal újraindítja összes külföldre menő járatát, sőt kedden néhány belföldi járatot is elindítanak. Az Air Berlin is elkezdte hétfőn újraindítani egyes járatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik