Nagyvilág

Tolódik a légtérzár feloldása

Nagy-Britanniában és Németországban hétfő estig, Párizsban kedd reggelig nem közlekedhetnek a repülők.

A brit országos légiirányítási szolgálat (NATS) hétfőn reggel közölte: az izlandi vulkánkitörés hamufelhője miatt elrendelt légtérzárlat helyi idő szerint “legalább” kedd hajnali 1 óráig – közép-európai idő szerint 2 óráig – érvényben marad.

Hétfő este 20 óráig meghosszabbították a légtér zárlatát Németországban. Vasárnap szinte óráról órára változott a helyzet Németországban, a hatóságok délután még néhány órás könnyítést is engedélyeztek. Szakértők szerint egyelőre teljes mértékben megjósolhatatlan, hogy miként alakul a későbbi helyzet.

Kiéleződött a vita vasárnap a repülésbiztonsági hatóságok és a légitársaságok, mindenekelőtt a Lufthansa és az Air Berlin vezetői között. A Lufthansa igazgatótanácsának elnöke egy esti televíziós nyilatkozatban ismét hiányolta a német hatósági ellenőrzéseket.

Kedd reggel 8 óráig zárva maradnak Franciaország nagyobb részének repülőterei, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és az Orly termináljai – jelentette be vasárnap Francois Fillon francia kormányfő.

A Nizza-Bordeaux tengelytől délre található, vasárnap délután újra megnyílt kilenc polgári és öt katonai repülőtér viszont működik. “A lehető legtöbb járatot átirányítunk ezekre a repülőterekre, s így lehetővé válik a külföldön rekedt honfitársaink hazaszállítása” – mondta az illetékes kormánytagokkal folytatott megbeszélése után a miniszterelnök.

Európai uniós források szerint a “normális” európai légi forgalom fele indulhat meg hétfőn, ha az időjárás-jelentések megerősítik, hogy a légtér tisztulóban van a vulkáni hamutól. Vasárnap az Európai Unió soros spanyol elnöksége nevében Diego López Garrido európai ügyi államtitkár brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hétfőre tervezett járatok fele felszállhat az előrejelzések szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik