Nagyvilág

EU-bővítés: újabb tárgyalási fejezetet zárt le Horvátország

Újabb fontos lépést tett az európai uniós tagság felé vezető úton Horvátország, mivel a csatlakozási tárgyalásokon lezárta az áruk szabad mozgásáról szóló fejezetet.

A két fél így már 18 fejezetet tett félre az összesen 33-ra osztott uniós joganyagból. Háromban viszont még meg sem kezdődtek az egyeztetések.

A tárgyalás után kiadott brüsszeli közlemény emlékeztetett arra, hogy a most befejezett témát 2008 nyara óta tárgyalták, és elsősorban a gyógyszerek kereskedelmének szabályozásával kapcsolatos horvát hiányosságok miatt húzódott eddig.

Az EU arra is emlékeztetett, hogy bármely fejezet esetében a lezárás csak ideiglenesnek tekintendő mindaddig, amíg valamennyi témában be nem fejeződtek a tárgyalások.

Hivatalos horvát nyilatkozatok szerint az ország vezetése abban reménykedik, hogy még idén sikerül befejezni a csatlakozási tárgyalások folyamatát. Ivo Josipovic, az ország új elnöke a múlt hónapban Brüsszelben járt, és ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják a reformokat, és mindent megtesznek azért, hogy a csatlakozási folyamat minél gyorsabban haladjon.

Uniós partnerei viszont felhívták a figyelmet arra, hogy a csatlakozáshoz Zágrábnak még több területen előre kell lépnie, köztük a Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésben, az igazságügyi rendszer reformjában és a korrupció elleni harcban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik