Nagyvilág

Nem sikerült a merénylet Afganisztánban

Őrizetbe vettek az afgán biztonsági erők kilenc embert, akik támadásokat - köztük öngyilkos robbantásos merényleteket - terveztek kulcsfontosságú afgán kormányzati létesítmények és külföldi érdekeltségek ellen Kabulban - közölték hétfőn rendőrségi és hírszerzési tisztségviselők.

A kilenc embert múlt héten fogták el Kabul két különböző pontján, ezek egyike egy Korán-iskola volt. Egyes gyanúsítottak pakisztáni nemzetiségűek.

Öngyilkos merényletet hárman akartak végrehajtani, két tizenéves és egy ötvenes évei derekán járó férfi.

A merényletek terveit a szomszédos Pakisztánban dolgozták ki az afgán tisztségviselők szerint, akik azonban nem közölték, hogy a gyanúsítottak konkrétan milyen célpontokat szemeltek ki. A hatóságok a rajtaütések során fegyvereket – gránátvetőket, gránátokat, robbanómellényeket – is lefoglaltak.

Zemaraj Basari belügyminisztériumi szóvivő közölte, hogy sok olyan rakétát is lefoglaltak, amelyeket Kabulra terveztek kilőni.

A hatalmuktól 2001 végén megfosztott, vallási fanatikus afganisztáni muzulmán tálibok lázadása intenzívebbé vált az elmúlt két évben, egyre több támadást követtek el az afgán kormányerők és az országba vezényelt NATO-csapatok ellen, és Kabul központjában is egyre gyakrabban hajtanak végre öngyilkos merényleteket.

Február végén egy tálib kommandó megrohant egy külföldieket elszállásoló vendégházat, a támadásban 16-an vesztették életüket, köztük hét indiai, egy francia és egy olasz állampolgár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik