Nagyvilág

Tovább vesztegelnek a repülők Európában

Hollandiában 14 óráig, Finnországban 18 óráig, Németországban 20 óráig, hazánkban pedig hétfő délig hosszabbították meg a légtérzárat az izlandi vulkán által kibocsátott hamu terjedése miatt.

Az izlandi tűzhányó kitörése okozta vulkáni hamu terjedése miatt vasárnap estig zárva marad a német légtér – jelentette be kora reggel a német repülésbiztonsági hivatal szóvivője.

A szóvivő szerint este 20 óráig egyetlen repülőtér sem indít, illetve fogad járatokat. Szakértők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy, az illetékes német hatóságok az általános légtér-zárlatot hétfőig is meghosszabbíthatják.

Hollandiában vasárnap 14 óráig lesz lezárva a légtér az izlandi vulkánkitörés miatt – közölte a holland polgári repülésügyi hatóság. Hozzátették, hogy a KLM légitársaság egyik gépe szombat este próbarepülést tartott, és ennek során nem tapasztaltak komolyabb problémát.

Finnországban helyi idő szerint hétfőn 18 óráig lesz érvényben légtérkorlátozás – jelentették be a hatóságok. Addig semmilyen kereskedelmi járatnak nem engedélyezik a repülést.

Svédország hétfő hajnalig tartja zárva légterét – közölték a polgári légi közlekedési hatóságok. A tájékoztatás szerint ugyanis nem látnak okot arra, hogy feloldják az érvényben lévő korlátozást, mivel az előrejelzések szerint a helyzet változatlan marad egész vasárnap. Szintén hétfő hajnalig hosszabbította meg légterének zárlatát Dánia is – közölte a légiforgalmi hatóság.

Bulgáriában és Spanyolországban vasárnap reggel zárták le a reptereket.

Magyarországon hétfő délig hosszabbították meg a légtérzárat Magyaroszágon, egyes gépek azonban a Nemzet Közlekedési Hatóság döntése alapján már korábban is elindulhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik