Külföld

Máltára érkezett a pápa

admin
admin

2010. 04. 17. 19:39

Kétnapos látogatásra Máltára érkezett szombaton délután a pápa.

Mindössze 26 órás máltai programja során az egyházfő vasárnap szabadtéri misét mutat be, és várhatóan találkozik a papi pedofília ottani áldozataival. Útközben a külön repülőgép fedélzetén XVI. Benedek újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy az egyházon “sebet ejtettek a bűneink”. Ugyanakkor nem beszélt közvetlenül a katolikus közösséget az utóbbi hónapokban megrázó pedofil botrányokról, és kérdéseket sem tehettek föl neki a Rómából La Vallettába vele együtt utazó tudósítók.

Federico Lombardi atya, vatikáni szóvivő azonban utólag megerősítette, hogy Benedek pápa arra a nagy számú szexuális visszaélésre utalt, amelyet papok követtek el gyermekek ellen a korábbi évtizedekben, s amelyek az elmúlt hónapokban kerültek napvilágra. Úti céljáról beszélve az egyházfő azt mondta, hogy Málta, amely 95 százalékban katolikus, szereti az egyházat, Krisztus testét, “még akkor is, ha ezen a testen sebet ejtették a bűneink”.

Az ilyen repülések alkalmával a média képviselőivel tartott rövid találkozók az egyedüli alkalmak, amikor a pápa közvetlenül szól a Vatikánban akkreditált tudósítókhoz. Utóbbiak a brit hírügynökség beszámolója szerint láthatóan csalódottan fogadták XVI. Benedeknek azt a döntését, hogy nem ejt szót közvetlenül a papi pedofília témájáról. Szóvivője keddi bejelentése szerint mindazonáltal Máltán a katolikus egyházfő “a figyelem és elmélyülés” légkörében hajlandó lesz fogadni az 1980-as években egy máltai árvaházban pedofil papok által megrontott személyek egy csoportját, “de nem a média (figyelmének) nyomása alatt”.

A pápa már korábban is találkozott pedofil papok áldozataival az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Bár erről a témáról nem beszélt XVI. Benedek, a brit hírügynökség szerint említést tett egy másik nagy aggodalomra okot adó kérdésről, mégpedig az Izland felől terjedő hamufelhőről. Ez Európa szerte bezárásra kényszerítette a repülőtereket még Észak-Olaszországban is, Róma légterét azonban nem érte el. “Reménykedjünk, hogy jó utunk lesz ezzel a sötét felhővel, amely beborítja Európa egy részét” – mondta. Az Air Malta légitársaság viszont előzőleg annak a reményének adott hangot, hogy vasárnap a terveknek megfelelően haza tudja majd juttatni a katolikus egyházfőt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.