Nagyvilág

Magyarok ragadtak Pekingben!

A 15 fős magyar turistacsoport leghamarabb április 29–30-án kerülhet haza, s addig Kínában tartózkodásuk költségeit maguknak kell fedezniük.

A Sanghajból pénteken Pekingbe érkezett csoport a Hainan légitársaság másnap hajnali közvetlen járatával folytatta volna útját Budapestre, de a repülőtéren már közölték velük, hogy az izlandi tűzhányó kitörése következtében előállt helyzetben a gép nem száll fel. Végül egy kétcsillagos külvárosi szállodában kaptak elhelyezést.

Hogy mikor, milyen körülmények között térhetnek haza, illetve Magyarországra indulásukig hol kell eltölteniük a hátralevő időt, nem tudják. Az első két éjszaka szállásköltségét a légitársaság, illetve az utaztató AB Agro utazási iroda fedezi, de mivel a járat törlésére „természeti katasztrófa” miatt került sor, mind a légitársaság, mind az utazási iroda elhárítja a további felelősséget. Állításuk szerint a járat törléséből eredő többletköltségek megtérítésére nem kötelezhetők.

Az eddig kapott információk nem egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy az utasbiztosítás az adott helyzetre kiterjed-e. A körülményeket bonyolítja, hogy a biztosítások egy része lejár, s ezt csak tetézi, hogy a vízumok 2-3 napon belül ugyancsak érvényességüket vesztik. E probléma rendezése vélhetőn csak konzuli segítséggel lesz megoldható.

Az utasok úgy tudják, hogy a korábbiaktól eltérően a legkorábban április 25-én illetve 30-án utazhatnak, más meg nem erősített információk szerint 10-12 nap múlva egyenként, kisebb csoportokban kezdődhet meg a Hainan utasainak elszállítása, de nem feltétlenül a célállomásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik