Nagyvilág

Továbbra is a vulkánfelhő árnyékában Európa

Hat órával - közép-európai idő szerint 20 óráig - meghosszabbította a brit országos légi irányítási központ (NATS) pénteken kora reggel a brit légtér zárlatát, amelyet egy izlandi tűzhányó kitörése miatt rendeltek el.

A hatóság közlése szerint a helyzet nem javult, az Izland felől az ország fölé sodródott vulkáni hamu továbbra is veszélyezteti a légi forgalom biztonságát. A légtérzárlatot eredetileg péntek reggel 7 óráig hirdették ki a brit légügyi hatóságok, majd csütörtök este péntek délutánig hosszabbították meg a rendelkezést. A legújabb intézkedés értelmében a nagy-britanniai repülőterek többségén péntek estig áll a forgalom.

Csak az Észak-Írország és a nyugat-skóciai szigetek, illetve Glasgow és Prestwick között közlekedhetnek gépek kora délutánig egyedi esetekben. Ezenkívül engedélyezik a transzatlanti járatok közlekedését Glasgow, Prestwick és Belfast repülőteréről.

Négy észak-németországi repülőtéren – Hamburgban, Berlinben, Hannoverben és Brémában – szintén felfüggesztették a forgalmat csütörtök este, valamennyi érkező és induló járatot töröltek a vulkáni hamu miatt. A frankfurti nemzetközi repülőtéren csütörtökön közel 140 járatot töröltek, a napi járatszám több mint tíz százalékát. A korlátozások elsősorban a nagy-britanniai, továbbá a skandináviai járatokat érintették. Járatkimaradások, továbbá késések voltak a düsseldorfi és a berlini repülőtereken is.

Teljesen leállt a légi forgalom csütörtök este továbbá Írország, Hollandia, Belgium, Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország területén, Franciaországban, Németországban, Csehországban és Lengyelországban a korlátozások részlegesek voltak, Ferihegyen 22 járatot töröltek.

Csütörtökön intenzívebbé vált az izlandi vulkánkitörés, amelynek következtében hat kilométer magas vulkáni hamufelhő alakult ki a légkörben, és nincs jele annak, hogy 40 órás működés után alábbhagyna a tevékenység – közölte csütörtökön Pall Einarsson szakértő. Csütörtök este legalább 800 embert telepítettek ki a vulkán környéki falvakból – közölte a helyi polgári védelem.

A hamufelhő már a transzatlanti járatokat is érinti. Az amerikai repülésirányítás (FAA) szóvivője, Laura Brown elmondta, hogy a légitársaságok az Egyesült Államokból Európába tartó több járatot töröltek, mások indítását pedig későbbre halasztották. Egyes repülőgépeket csütörtökre virradó éjszaka visszafordítottak az Egyesült Államokba. Az ország keleti partvidékéről Európába tartó járatok nagy részének a hamufelhő mellett kellene elhaladnia, emiatt az FAA most a légitársaságokkal közösen egyes repülési útvonalak módosításán dolgozik. Az európai légi közlekedés biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol csütörtök esti második közleménye szerint pénteken várhatóan törölni kell a transzatlanti járatok felét.

Barack Obama amerikai elnök viszont a történtek ellenére továbbra is azt tervezi, hogy vasárnap részt vesz a múlt hét végén légiszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök temetésén – közölte a washingtoni Fehér Ház. Csütörtök este a Lengyelország északi része feletti légteret is lezárták.

Eddig viszonylag kevés példa akadt arra, hogy békeidőben ilyen mértékű légtérzárlatot rendeljenek el Európában. A járatok kimaradása miatt a légitársaságok rövid távon bevételtől esnek el és növekednek a költségeik, bár ezt számszerűsíteni egyelőre meglehetősen nehéz.

Magyarországot belátható időn belül nem éri el az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő. Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa az MTI-nek csütörtökön elmondta: a londoni világközpont legfrissebb előrejelzése szerint Magyarországot helyi idő szerint péntek reggel 8 óráig nagy valószínűséggel nem veszélyezteti ez a szokatlan természeti jelenség. Kiemelte: a hamufelhő terjedését azonban nehéz megjósolni, mivel azt a vulkáni kitörés ereje és időtartama mellett a folyamatosan változó meteorológiai körülmények is befolyásolják. Magyarországi szakemberek szerint ugyanakkor a hamu – amennyiben el is érné az országot – csak nagyon “higított” formában jelenne meg a légkörben – fűzte hozzá.

Szilágyi Károly, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) kommunikációs vezetője az MTI-vel közölte: a Ferihegyi repülőtéren nem okoz gondot a hamufelhő, de csütörtök délután 15 óráig már 22 olyan járatot kellett törölni, amelyek brit, német és francia célállomások felé közlekedtek volna. A magyar utasok időben tájékozódtak a gépek törléséről, a külföldi turisták azonban gyakran csak Ferihegyen szembesülnek a helyzettel, de viszonylagos türelemmel fogadják a rendkívüli körülmény miatti járattörléseket.

Még két napig lehetnek zavarok az európai légi közlekedésben az izlandi vulkánkitörés következtében – közölte csütörtökön kora este Brüsszelben az Eurocontrol szóvivője. A helyzet normalizálódása – tette hozzá Kyla Evens – attól függ, miként vonul tovább a kitörés következtében a légkörben keletkezett hatalmas porfelhő. Mivel nincs erős szél, a légkörbe jutott hamu csak nagyon lassan oszlik szét. A szóvivő becslése szerint csütörtök éjfélig mintegy 4-5 ezer légi járatot érinthet az előállt helyzet. Európában naponta mintegy 28 ezer légi járat közlekedik normális esetben – jelentette Kárpáti János, az MTI tudósítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik