Nagyvilág

Oroszország kihátrálna a kiotói egyezményből

Oroszország kilép a kiotói egyezményből, amennyiben nem születik nemzetközi megállapodás a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséről – jelentette ki Dimitrij Medvegyev orosz elnök.

„A világ országainak, beleértve a fejlett és a fejlődő gazdaságúakat is, egyezségre kellene jutniuk [a légköri szén-dioxid koncentráció csökkentéséről], vagy ha nem értünk egyet, Oroszország nem hosszabbítja meg részvételét a kiotói egyezményben, a kettő ugyanis ellent mond egymásnak” – mondta az orosz államfő az úgynevezett BRIC államok (Brazília, Oroszország, India, Kína) brazíliai találkozóján.

A szén-dioxid kibocsátást szabályozó kiotói egyezmény 2012-ig hatályos, lejárta után a tervek szerint egy új nemzetközi egyezménynek kellene korlátoznia az üvegházgázok légkörbe engedését. Az ezt megkísérlő 2009-es koppenhágai találkozó viszont Medvegyev szerint kudarcba fulladt.

Medvegyev a dániai klímatárgyalások alatt írta alá az orosz klíma-doktrínát, amely 25 százalékkal csökkentené az ország szén-dioxid kibocsátását 2020-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik