Nagyvilág

Földrengés Kínában – nagy erőkkel folynak a mentési munkálatok

Amíg van remény, nem adják fel az élők utáni kutatást - hangoztatta pénteken Ven Csia-pao kínai kormányfő.

Ven előző nap érkezett a szerdai 7,1-es erősségű földrengés sújtotta térségbe és azóta a mentést ellenőrzi, beszél a mentőkkel, a sérültekkel, igyekszik megnyugtatni az eltűnt hozzátartozóik miatt aggódókat, az ellátásra szorulókat.

“Amíg a legkisebb esély is van, mindent meg fogunk tenni és nem fogjuk feladni” – mondta Ven, aki kórházat, árvaházat és egy iskolát is felkeresett. Megígérte, hogy mindenkit maximálisan ellátnak, biztosítják a ruhát, az élelmet és az ivóvizet, s mielőbb helyreállítják az infrastruktúrát, különösen az áramszolgáltatást.

A mentők központjának pénteki jelentése szerint a csinghaji földrengés halálos áldozatainak száma 760, még 243 embert tartanak eltűntként nyilván. A sérültek száma:11477, közülük 1174 állapota súlyos. Eddig már 4200-an hagyhatták el a kórházakat. Csinghaj, Szecsuan és Ganszu kórházaiba több száz sérültet szállítottak.

Jüsu központjában – az epicentrumtól 50 kilométerre fekvő Kjeku (Gyegu) városban – több mint hétezer mentő van éjjel-nappal szolgálatban. Az épületek romjai között már markolók, daruk, és munkagépek láthatók; a tapasztalt mentők mellett egészségügyi dolgozók százai dolgoznak a helyszínen. Jelentések szerint még mindig nem jutott el minden rászorulóhoz elegendő meleg ruha, gond az ivóvízellátás és kevés a gyógyszer. Csütörtökön a prefektúra távolabbi részéből, a Garze kolostorból 700 láma érkezett a helyszínre, hogy segítse a mentést és az emberek megnyugtatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik