Nagyvilág

Volt román elnökök védik az RMDSZ-t

admin

2010. 04. 15. 11:00

Ion Iliescu és Emil Constantinescu volt román államfők bírálták Traian Basescu jelenlegi államfőt amiatt, hogy támogatja a romániai parlamenti bejutási küszöbnek a jelenlegi öt százalékról tíz százalékra való emelését. Markó Béla nem veszi komolyan az államfő javaslatát – egyelőre.

Basescu egy televíziós műsorban jelentette ki a héten, hogy egyetért a kétszeresére emelt bejutási küszöb bevezetésével. Iliescu és Constantinescu szerint ez az intézkedés a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a bukaresti törvényhozói testületből való kizárását jelenti, ami ártana Románia és Magyarország viszonyának.

Constantinescu szerint az RMDSZ-nek a parlamentből való kizárása rombolná Románia kedvező külföldi megítélését, és nézeteltérést idézne elő Románia és az új magyar kormány között is. Iliescu “furcsa ötletnek” nevezte Basescunak a küszöbemelésre vonatkozó javaslatát. Szerinte az RMDSZ jelenléte a román politikai életben stabilizáló és egyensúlyteremtő tényező.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke a kolozsvári Szabadság című napilapnak elmondta, hogy nem támogatják a parlamenti küszöb megemelését, mert ez azt jelentené, hogy a romániai magyarok hivatalból csak egy képviselőt küldhetnek a parlamentbe, mint a többi romániai nemzeti kisebbség. Markó elmondta: egyelőre nem veszi komolyan az államfő javaslatát, mert időnként ötletszerűen felvet dolgokat csak azért, hogy vitatémát adjon. “Most megint sikerült megriasztania sokakat, és a figyelem középpontjába kerülnie” – mondta az RMDSZ elnöke a Szabadságnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.