Nagyvilág

Újabb szankciókkal sújthatják Iránt

Megkezdte második tárgyalási fordulóját az Irán elleni esetleges újabb szankciókról az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország szerdán New Yorkban.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei szigorú szankciók gyors elfogadását szeretnék elérni, de Oroszország és Kína továbbra is reménykedik abban, hogy sikerül Iránt tárgyalóasztalhoz ültetni. A két utóbbi ország jelezte: csak akkor hajlandó – a tervezetben szereplőnél enyhébb – intézkedések elfogadására, ha Teherán elutasítja a tárgyalást.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy- Britannia és Németország nagykövetei a Washington által köröztetett biztonsági tanácsi határozatról tárgyaltak az amerikai ENSZ-misszión.

A szóban forgó, az Egyesült Államok által kezdeményezett határozattervezet egyebek között új intézkedéseket tartalmaz iráni bankok ellen, teljes fegyverembargót és az iráni kereskedelmi hajózás elleni keményebb lépéseket javasol. Washington ezenkívül lépéseket sürget az Iszlám Forradalmi Gárda tagjai ellen, és tilalmat rendelne el az iráni energiaszektorbeli új beruházásokra.

Kína azonban – amelynek Irán a harmadik legnagyobb olajszállítója – egyértelműen ellenzi az energiaszektorra vonatkozó korlátozásokat, az amerikai javaslatnál sokkal gyengébb szankciókat támogatna. Moszkva ugyan Pekingnél szívesebben “odasózna” Teheránnak, de nem ért egyet a kemény amerikai tervezettel.

Egy, a tárgyalásokhoz közeli ENSZ-diplomata 25-30 százalék esélyt adott arra, hogy a partnerek már áprilisban megegyezésre jutnak a szankciók ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik