Nagyvilág

Földrengés Kínában: százezren váltak hajléktalanná

A legtöbb helyen továbbra is puszta kézzel kutatnak az emberek után.

Megszakítás nélkül, immár közel tízezer emberrel folyik a mentés az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartomány Jüsu (Yushu) prefektúrájában, ahol szerda reggel a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés következtében a legfrissebb adatok szerint 760 ember vesztette életét.

A helyszínre érkezett Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő is.243-an vannak az eltűntek listáján, és 11 477 a sérültek száma. A földmozgás 15 ezer épületet döntött romba, hozzávetőleg 100 ezer ember vált hajléktalanná. A sérültek egy részét már elszállították például Hsziningbe (Xining), a tartományi fővárosba, vagy a szomszédos Szecsuan, illetve Kanszu (Gansu) székhelyének kórházaiba. A legtöbb sérülés: zúzódás, végtagtörés.

Kínában rendkívül fegyelmezetten, országos mozgósítással, érezhetően hatalmas gyakorlattal szervezik, irányítják és bonyolítják a mentést; a média, köztük a központi televízió aktuális beszámolókat közvetít, szakértőkkel elemzi a helyzetet és tájékoztat a legfrissebb fejleményekről.

Csütörtökön már nagy mennyiségű sátor, meleg takaró, élelem és víz érkezett Yüsuba, a szervezők szerint két napon belül semmiből nem lesz hiány. A vezetők külön is figyelmeztettek az áramszolgáltatás és az üzemanyag-ellátás biztosítására. A térségben hideg van, éjszaka fagypont alatti, mínusz három fok körülire hűl le a hőmérséklet.

A helyszínen már sátorvárosok épültek miközben megállás nélkül folyik a küzdelem a romok alá temetett, még életben lévő emberek megmentéséért. Gyermekek és felnőttek tucatjait sikerült már élve kimenteni. Lassan a helyszínre érkeznek a munkagépek is, mert egyelőre a legtöbb helyen továbbra is puszta kézzel, kézi szerszámokkal kutatnak az emberek után.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a tengerszint feletti négyezer méteres magasság nehezíti a munkát, a mozgást és korlátozza a teljesítményt. A mentők egy része szédülésre panaszkodott, jelentések szerint még a kereső ebekre is negatívan hat az oxigénhiányos levegő, kevésbé hatékonyan dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik