Nagyvilág

Washington: bin Laden csak holtan fog előkerülni

Nem valószínű, hogy az al-Kaida terrorszervezet vezérét élve el lehet fogni, Oszama bin Laden ugyanis olyan utasításokat adott közeli társainak, hogy ezt elkerülje.

Eric Holder, amerikai igazságügyi miniszter azon a véleményen van, hogy Oszama bin Laden már csak holtan kerül elő: az amerikai erők vagy a saját emberei fogják megölni.

Kifejtette: Amerikának mindenképp az lenne jó, ha élve kerülne kezébe a terrorista vezér, hogy kihallgathassák és hasznos információkhoz jussanak, de erre kicsi az esély. Mint elmondta, az amerikai hírszerzés hozzájutott olyan értesülésekhez, hogy a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni merényletek főszervezője az elfogását megakadályozó intézkedéseket tett.

A szenátus igazságügyi bizottságában az ellenzék bírálta Holdert, amiért ragaszkodik ahhoz, hogy a terroristákat más, hétköznapi bűnözőkhöz hasonlóan polgári bíróság előtt vonják felelősségre. Jeff Sessions, a testület rangidős republikánus szenátora szerint a terroristákat ehelyett katonai törvényszék elé kellene állítani.

Holder közölte: még nincs döntés arról, hogy hol állítsák bíróság elé Halid Sejk Mohammedet, a 9/11-es merényletek értelmi szerzőjét.

A szenátorok Guantánamó bezárásáról is faggatták a minisztert, aki közölte: a kormány továbbra is elkötelezett a terrorgyanús foglyokat őrző, Kuba szigetén levő börtöntábor bezárása mellett. Időpontot azonban nem közölt. Obama elnök eredetileg idén januárra ígérte a létesítmény bezárását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik