Nagyvilág

Rózsa-ügy: állítólag titkos szabadkőműves páholy bukkant fel az ügyben

Egy szabadkőműves páholyt is megvádoltak Bolíviában azzal, hogy támogatta a Rózsa Flores Eduardo vezette, terrorizmussal gyanúsított csoportot.

A Kelet Lovagjai Páholy kapcsolattartó és logisztikai támogatást nyújtó részleget hozott létre a Rózsa-csoport számára – mondta a bolíviai szenátusnak adott tájékoztatójában Sacha Llorenti belügyminiszter, aki szerint ez a titkos páholy Santa Cruz tartomány leggazdagabb családjainak érdekvédő szervezeteként működött. Az ügyben tett különféle bizarr kormányzati állítások eddig sem voltak túlzottan alátámasztva tárgyi bizonyítékokkal. A belügyminiszter ezúttal is a kapcsolattartó részleg egyik, nemrég letartóztatott tagjának a vallomására hivatkozott, amely Marcelo Sosa ügyész előtt hangzott el. Azt nem magyarázta el a szenátoroknak, hogy az átirat miként került hozzá.

A lapokban Marco vagy Marcos Monasterio néven idézett illető a belügyminiszter szerint a vallomásában elismerte, hogy harmadkézből tudott Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolásának tervéről. A részleget vezető Alejandro Melgar “egyszer elmondta, hogy Rózsa csoportjának terve volt az elnök megölésére, de ezt nem mutatták meg soha, és nem tűnt komolynak. Azt mondta, hogy kilenc emberrel kell számolni hozzá, de csak hat van” – idézte a belügyminiszter Monasteriót a La Razón című fővárosi lap szerint.

Llorenti szerint “a páholyok földalatti struktúrát alkotnak, illegálisak, elitisták, antidemokratikusak és céljuk az alkotmányos rendszer aláásása”. Javasolta, hogy a törvényhozásban alakítsanak különbizottságot a kivizsgálásukra. “Ebben a pillanatban ezek a csoportok a bolíviai demokrácia legfőbb ellenségei” – jelentette ki. A miniszter az ellenzék tiltakozására azzal vágott vissza, hogy “nem szeretné azt gondolni, hogy az országgyűlésben saját padja van ezeknek a páholyoknak” – írta az inkább ellenzék álláspontját képviselő Santa Cruz-i El Deber, hozzátéve, hogy “a vita végén a kormánypártiak nem emlékeztek a miniszter javaslatára, az ellenzékiek pedig inkább hallgattak róla, így a bizottság megalakítása elmaradt”.

A La Paz-i La Prensa megjegyzi, hogy a kormánypárti szenátorok kérésére adott belügyminiszteri tájékoztató a Kelet Lovagjai szabadkőműves páholyról időben egybeesik azzal a vitával, hogy ténylegesen hány szavazatot is kapott a kormánypárt az április 4-én tartott helyhatósági választásokon a fővárosban.

A Rózsa-ügy tavaly robbant ki: egy rendőrségi kommandó április 16-án megrohamozott egy Santa Cruz-i szállodát, és agyonlőtte a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarósi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Mindketten jelenleg is vizsgálati fogságban vannak. A csoportot azzal gyanúsítják, hogy helyi szeparatista körök megbízásából Santa Cruz tartomány elszakítását célzó félkatonai felkészülést és terrorista tevékenységet folytatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik