Nagyvilág

Nemet mondott Izrael Obama atomsorompójára

Barack Obama felszólította Izraelt, hogy írja alá az atomsorompó-szerződést, azonban a zsidó állam a saját atomprogramjáról nem akart nyilatkozni.

Az amerikai elnök a washingtoni nukleáris biztonsági csúcstalálkozó után kijelentette, hogy nagyon fontos, hogy minden ország – így Izrael is – az atomsorompó-szerződés részesévé váljon. Ez azzal járna, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzi.

Ezzel szemben Izrael, olyan atomhatalmakhoz hasonlóan mint India és Pakisztán nemet mondott erre.

A válaszukat az is sejtette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő távol maradt az értekezlettől. Izraeli sajtóértesülések ezt azzal magyarázzák, hogy attól tartott, a találkozón egyes országok – köztük Egyiptom és Törökország – arról faggatnák, hogy igaz-e a szakértők állítása, miszerint 100 és 300 közötti atomrobbanófejjel rendelkezik.

Pedig végül csak Szaúd-Arábia képviselője bírálta a zsidó államot: “Az izraeli atomfegyverek alapjaiban akadályozzák a közel-keleti béke és biztonság megteremtését”.

Izrael soha nem ismerte el, és nem is cáfolta, hogy lennének atomfegyverei. A szándékos kétértelműséggel egyfelől ellenségeit akarja elijeszteni, másfelől pedig elejét akarja venni egy esetleges fegyverkezési versenynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik