Nagyvilág

Német katolikusok ezrével fordítanak hátat az egyháznak

A pápa éles szavakkal ítéli el a bűnbe esett papokat, de a szülőföldjén történt visszaélésekről közvetlenül nem nyilvánított véleményt

A túlnyomórészt katolikus vallású déli német tartományokban hívek ezrei fordítanak hátat az egyháznak, miután sorra pattannak ki a papságot érintő pedofilbotrányok – jelentette a szerdai német sajtó.

A Südwest Presse című napilap értesülése szerint egyedül márciusban két délnyugati püspökség több mint 5 ezer hívét vesztette el.

A freiburgi püspökség honlapján ismertetett adatok szerint 2711 híve hagyta el az egyházat az idén márciusban, vagyis majdnem kétszer annyi, mint tavaly márciusban (1056 fő).

A lap szerint a rottenburg-stuttgarti püspökségben márciusban 2676 vallásos ember vált meg az egyháztól. Számuk februárban 921, januárban pedig 1011 volt.

Fridolin Keck, a freiburgi püspökség helynöke fájdalmasnak nevezte a jelenséget, és nem is anyagi szempontból, hanem amiatt, hogy a tömeges méretű távozás a hitközösségből árt az egyház sokszínűségének és életerejének.

Németországban a katolikus és a protestáns parókiák fenntartását a hívek által önként befizetett egyházi adóból fedezik.

Az elmúlt hónapokban szinte napról napra láttak napvilágot olyan esetek, amelyek szerint egyházi kezelésű intézményekben molesztáltak vagy bántalmaztak fiatalokat szexuálisan eltévelyedett papok.

A botrányhullám a jelenlegi bajor pápát is elérte. XVI. Benedekről kiderült, hogy még a Hittani Kongregáció vezetőjeként szemet hunyt papok által elkövetett szexuális bűncselekmények felett.

A pápa éles szavakkal ítéli el a bűnbe esett papokat, de a szülőföldjén történt visszaélésekről közvetlenül nem nyilvánított véleményt, ami ugyancsak kiábrándítóan hat sok német katolikusra – vélik elemzők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik