Nagyvilág

Globális összefogás a nukleáris terrorizmus ellen

Összehangoltan lépnek fel a nukleáris terrorizmus megelőzése érdekében a Washingtonban megrendezett kétnapos nukleáris biztonsági csúcsértekezlet résztvevői.

A találkozón jelen levő 47 állam ígéretet tett: az eddigieknél fokozottabb erőfeszítéseket tesznek annak megakadályozására, hogy a nem állami szereplők, például az al-Kaida terrorcsoport “gonosz céllal” atomfegyverek alkotórészeihez juthassanak. Az államok kinyilvánították: négy éven belül biztonságba helyeznek minden nukleáris anyagot, hogy azok ne juthassanak illetéktelen kézbe. A csúcs résztvevői egyes fejlődő országokra tekintettel megállapodtak, hogy a biztonsági intézkedések nem sérthetik a békés atomenergia-felhasználás jogát.

Obama kijelentette: a tanácskozás után Amerika és az egész világ népessége nagyobb biztonságban érezheti magát. Herman van Rompuy, az Európai Unió elnöke az amerikai elnökkel egyetértésben kijelentette: a nemzetközi közösségre nézve a nukleáris terrorizmus jelenti a legkomolyabb, katasztrofális következményekkel fenyegető veszélyt. Az Egyesült Államok a tanácskozás végén nyilatkozatban tudatta: “a feladat az, hogy elzárjuk a több tucat országban békés és katonai célból tárolt több mint 2000 tonna plutóniumot és magasan dúsított uránt”.

Elemzők rámutattak: az értekezlet szándéknyilatkozata jellegéből adódóan nem kötelező érvényű, így betartatásának eszközei bizonytalanok. “Remélem, mindenki komolyan fogja venni a vállalásokat” – mondta Obama a konferencia utáni sajtótájékoztatón.

Obama az elmúlt napokban egy sor megbeszélést tartott külföldi állam- és kormányfőkkel a nukleáris terrorizmus megelőzése témájában. Ezeken a találkozókon több konkrét eredmény született. Kína beleegyezett, hogy együttműködik az Irán elleni szankciók szigorításában. Ukrajna bejelentette, 2012-ig megválik magasan dúsított uránból álló teljes készletétől, az Egyesült Államok és Oroszország pedig megegyezett az atomtöltetek leszerelésével visszamaradt plutónium felszámolásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik