Nagyvilág

Erős földrengés rázta meg Kínát

Legalább 67 halottja van már a helyi idő szerint szerda reggel történt nagy erejű földrengésnek az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban - jelentették a helyszínről tartományi illetékesek.

A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű rengést 7 óra 49 perckor mérték, két órával korábban ezt egy 4,7-es földmozgás előzte meg. A rengés epicentruma a tartományi fővárostól 800 kilométerre található Jüsu megyében volt. A többségükben fából, vályogból készült házak összedőltek, egy buddhista pagoda teteje is beomlott – számolt be szemtanúként az elsők között a történtekről a Hszinua hírügynökségnek a Jüsu televízió helyettes hírigazgatója.

A területen már dolgoznak katonák, akik élő és halott embereket, köztük iskolás gyerekeket találtak az összedőlt házak romjai alatt. A hírek szerint a mentés leginkább kézzel folyik, nehézgépek egyelőre nem állnak rendelkezésre. A sérülteket kórházba szállítják.

“Rengeteg ház omlott össze, sok halottra kell számítani”- mondta Vu Jong (Wu Yong) a katonai körzet helyszínen lévő parancsnoka. “A repülőtérhez vezető utak megrongálódtak, ez egyelőre lassítja a mentést” – tájékoztatott. Jelenleg folyik a károk felmérése, a veszteség számbavétele – közölte egy tartományi illetékes, a helyszínre több mentőcsoport érkezését várják.

Csinghaj érintett térségében eddig legalább három utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 7,1-es után mérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik