Nagyvilág

Tévedésből öltek meg 71 civilt

Legalább 71 civil meghalt a pakisztáni légierő hétvégi támadásában az afgán határ mentén - közölték túlélők és egy kormányzati tisztviselő kedden.

Ez utóbbi, miközben neve elhallgatását kérte, elmondta, hogy a hatóságok már 125 ezer dollárnak megfelelő kártérítést fizettek ki az áldozatok hozzátartozóinak egy faluban a Haibár törzsi területen. Athar Abbasz vezérőrnagy, a pakisztáni szárazföldi csapatok szóvivője cáfolta, hogy a halottak civilek lettek volna. Elmondta, hogy a légierő tudomására jutott, hogy fegyveresek gyülekeztek a szombati támadás helyszínén. Az első jelentések még arról szóltak, hogy az áldozatok gyaníthatóan fegyveresek voltak.

Két túlélő kedden egy kórházban részletes leírást adott a történtekről. Elmondták, hogy az áldozatok akkor haltak meg, amikor embereket próbáltak megmenteni a romok alól a falu vénének háza elleni támadást követően.

Hanan Gul Hán helybeli lakos elmondta, hogy a házat egy teljesen hibás információ alapján rombolták le teljesen. A térségben nincsenek fegyveresek – állította. Szerinte a légitámadásban 68 ember meghalt, többen megsebesültek.
Egy tisztviselő hétfőn azt mondta, hogy a hozzátartozóknak kártérítést fizettek, de nem nevezte meg őket.

A Dawn című, tekintélyes angol nyelvű pakisztáni lap kedden vezércikkében azt írta: világos, hogy az áldozatokat semmi sem fűzte a fegyveresekhez, az incidens a tálib szélsőségesek kezére játszik, erősíti népszerűségüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik