Külföld

Letartóztatják a kirgiz elnököt

admin
admin

2010. 04. 13. 08:42

A kirgiz átmeneti kormány elrendelte az elűzött államfő letartóztatását, és megfosztotta Kurmanbek Bakijevet mentelmi jogától - közölte kedden a kirgiz belügyminiszter.

Azimbek Beknazarov szerint Bakijev jelenleg az ország déli részén fekvő Dzsalálábád városában zajló tüntetésen szónokol, és polgárháborúra szólít. “Amennyiben ezt ölbe tett kézzel nézzük és hallgatunk, a nép minket fog felelőssé tenni az emberi áldozatok miatt” – mondta Beknazarov. Bakijev megpróbálja megosztani a népet “északiakra és déliekre”.

Beknazarov szerint Bakijev ellen bűnvádi eljárás indult, és amennyiben a dzsalálábádi tüntetés után nem adja fel magát, akkor a szakszolgálatok akciót indítanak elfogására.

A kirgiz ügyészség kérésére a bíróság elfogatóparancsot adott ki Danijar Uszenov volt miniszterelnök és Bakitbek Kalijev védelmi miniszter ellen is. Letartóztatási parancsot adott ki továbbá az államfő fivére, Zsanibek Bakijev ellen, aki az államvédelmi szolgálatot vezeti, illetve az államfő fia, Marat Bakijev ellen, aki a nemzetbiztonsági szolgálatnál dolgozott. Mindnyájukat “különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok megszervezésével” vádolják. Az ügyészség szerint ők adtak parancsot az április 7-én lezajlott tüntetés résztvevőinek lövetésére. A tüntetésen 81-en haltak meg.

Beknazarov szerint az átmeneti kormány határozott arról is, felfüggeszti az alkotmánybíróság működését, hogy megakadályozza az ország megingatására irányuló kísérleteket.

“Az alkotmánybíróság annak idején lefektette a demokráciától a monarchiáig vezető utat, és ezzel csorbította a kirgizek alkotmányos jogait, továbbá szemet hunyt az országban tapasztalt törvénytelenségek felett” – mondta Beknazarov.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.