Nagyvilág

Obama is ott lesz Kaczynski temetésén

Barack Obama amerikai elnök is elutazik a repülőszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök temetésére - tudta meg lengyel kormányzati forrásból hétfőn az amerikai Stratfor stratégiai elemző csoport, amely szerint a lépés részben a moszkvai befolyás kiegyensúlyozását szolgálja.

Kaczynski temetésén – amely a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szerint szombaton lesz – ott lesz Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is.

A Stratfor szerint Putyin jelenléte nem meglepő, miután Dmitrij Medvegyev elnök érzelmes beszédben szólt a lengyelekhez a baleset estéjén, és gyásznapot hirdetett meg hétfőre egész Oroszországban. Az orosz reakció egyelőre nem talált erőteljesebb visszhangra a lengyel elit és sajtó körében, jóllehet utóbbi méltatta az orosz együttérzést és a nyújtott segítséget.

Az amerikai sajtó viszonylag visszafogottan számolt be a repülőgép-balesetről, túláradó érzelmeket csak az amerikai lengyel közösség részéről lehetett tapasztalni. A Fehér Ház egy közleményre szorítkozott, amelyet rögtön a tragédia után hoztak nyilvánosságra.
Obama döntése, hogy személyesen vesz részt a temetésen, ezért fontos lépés, amely a Lengyelország felé közelítő Oroszország ellensúlyozását szolgálja. Az amerikai elnök a varsói utazással azt erősíti meg, hogy Egyesült Államok továbbra is Lengyelország elkötelezett szövetségese – írta a Stratfor.

Barack Obama a baleset után kiadott közleményében tudatta: felhívta Donald Tusk miniszterelnököt, és személyesen nyilvánította neki részvétét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik