Külföld

Közzétették Putyinék vagyonnyilatkozatát

admin
admin

2010. 04. 12. 16:46

Az orosz állami vezetők nyilatkozatait először hozták nyilvánosságra.

A Kreml honlapján hétfőn közzétették az orosz vezetők jövedelembevallásait, Dmitrij Medvegyev tavalyi utasítása alapján első ízben: a bevallásokból kiderül, hogy az államfő még saját szóvivőjénél, sőt, a protokollfőnökénél is kevesebbet vitt haza.

Medvegyev tavaly előbb a saját bevallását tette közzé, noha ez csak az elnökválasztásokon induló jelöltek számára volt előírás, s később úgy rendelkezett, hogy az elnöknek és a magas beosztású állami hivatalnokoknak évente közzé kell tenniük, milyen jövedelemre tettek szert.

Medvegyev elnök 3,3 millió rubelt keresett (1 rubel = 6,59 forint). Feleségével közösen rendelkezik egy 367 négyzetméteres lakással, bérel egy 4700 négyzetméteres földterületet, van egy 1948-as gyártmányú Pobjeda típusú személyautója. Feleségének 2009-ben nem volt jövedelme.
Az államfő jövedelme viszonylag csekély a többi vezetőéhez képest, az Interfax hírügynökség forrásai szerint azért, mert ehhez semmiféle jutalom, prémium, egyéb kifizetés nem járul. A forrás szerint Medvegyev havi fizetését többször különböző gyermekotthonoknak utalta át.

Vlagyimir Putyin kormányfő jövedelme tavaly 17 százalékkal csökkent az előző évihez képest, és 3,88 millió rubelt tett ki, felesége pedig mindössze néhány száz rubelt keresett. Putyin tulajdonában van egy lakás, és korlátlan idejű használati joga van egy további 153 négyzetméteres lakásra, egy garázshelyre, továbbá egy családi ház építésére alkalmas, 1500 négyzetméteres telekre. Van három autója, köztük egy új Nyiva.

Igor Suvalov, Viktor Zubkov és Igor Szecsin első miniszterelnök-helyettesek 6,5, 3,9, illetve 4,4 millió rubeles jövedelmet vallottak be. Natalja Tyimakova, az elnök szóvivője 4,2 millió, Marija Jentalceva protokollfőnök 4,3 millió rubelt keresett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.