Nagyvilág

Kazczynski utasíthatta leszállásra a pilótát

A Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító lengyel kormánygépet a gép pilótája az államfő utasítására próbálhatta meg letenni a rossz időjárási viszonyok ellenére.

Több orosz lap emlékeztetett rá, hogy 2008. augusztus 12-én, a grúz-dél-oszét konfliktus idején Kaczynski Tbiliszibe tartott, de a most lezuhant Tu-154 akkori pilótája biztonsági megfontolásból elzárkózott attól, hogy a grúziai fővárosban szálljon le, ahol szerinte harcok folytak, és az elnök akkor kiabálva kirúgással fenyegette a pilótát, akinek a sorsát a hírek szerint Donald Tusk kormányfő rendezte el.

“Feltételezhető, hogy ha most a pilóta háromszor hiába próbált leszállni és tett egy negyedik kísérletet is, amely végzetessé vált, bizonyára a grúziai történet járt az eszében, tehát végső soron az elnök döntött, még akkor is, ha ezúttal nem szólt egy szót sem” – mondta el egy szakértő a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak.

Nem akartak elkésni

A lapok szerint a lengyel államfő nyilván attól tartott, hogy elkésik a Szmolenszk környékén 1940-ben lemészárolt mintegy 22 ezer lengyel emlékére rendezett ünnepségről, ha a pilóta kitér a javasolt repülőterek valamelyikére. Ám miközben Moszkva 397, Minszk pedig 304 kilométerre van, Vityebszkből mindössze 111 kilométert kellett volna megtenni autón, vagyis a küldöttség alig egy órát késett volna.

Kaczynski elnökként előzőleg egyszer járt Oroszországban, 2007-ben és akkor is a katyini (Katyn) temetőt kereste fel. Az idei megemlékezésre eredetileg csak Donald Tusk kormányfőt hívták meg. Kaczynski is részt akart azonban venni, s hosszas huzavona volt, mivel az orosz külügyminisztérium állította: nem kapta meg a lengyel diplomácia több jelzését. Végül a formalitások elrendeződtek. Azt tervezték, hogy Kaczysnki elnöknek átadnak egy urnát a temető és emlékhely földjével, amelybe a varsói elnöki palota kertjében tölgyfát készült ültetni az áldozatok emlékére.

Műszakilag kifogástalan volt a gép

Ugyancsak a Moszkovszkij Komszomolec tudósítója szemtanúkat idézve azt írta, hogy a gépnek mindössze 10 méternyi magasság hiányzott a szerencsés földet éréshez, s hogy a mentőalakulatok percekkel a katasztrófa után odaértek, ahol a gép lezuhant, mivel ez a repülőtér kerítésétől alig 300 méternyire történt.

Szakértők a lapnak azt is elmondták: a katonai repülőtéren másképpen kell leszállni, mint a polgári légikikötőkben, így szokatlan volt a helyzet a gép személyzete számára. A lezuhanás helye azt mutatja, hogy a gép túl gyorsan ereszkedett. Ez akkor indokolt, ha valamilyen hibát kell korrigálni, de korrigálás nélkül a gép kicsit távolabb szállt volna le, és élesen kellett volna fékeznie.

A lengyel kormány Tu-154 típusú repülőgépe egyébként mindössze 20 éves volt, összesen 5000 órát repült és 1800 leszállást hajtott végre Wociech Jaruzelski, Lech Walensa, Aleksander Kwasniewski és Lech Kaczynski elnökökkel. A gép tavaly decemberben esett át nagyjavításon ott, ahol építették, a szamarai Aviakor gyárban, s akkor a gyár további 25 és fél évre nyilvánította használhatónak. Az elnöknek többször javasolták a lecserélését, de ő ettől elzárkózott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik