Nagyvilág

Akciófilmbe illő robbantás Észak-Írországban

Autóban elhelyezett pokolgép robbant hétfőre virradó éjszaka Belfast mellett, a brit belső elhárítás (MI5) épülete közelében.

A röviddel éjfél után bekövetkezett robbanásban nem sérült meg senki – közölte a rendőrség. Az épület, amely mögött a robbanás történt, régen katonai laktanya volt, jelenleg az MI5 székhelyének ad otthont.

A robbanószerkezetet egyes hírek szerint egy eltérített taxiban helyezték el: a sofőr családját túszul ejthették, ezzel kényszerítették a taxist, hogy az egykori laktanyához hajtson. A sofőr kiugrott az autóból, mielőtt az felrobbant.

Brit médiajelentések szerint egy ember könnyebben megsebesült, ám ezt a hatóságok nem erősítették meg.

Az is egyelőre csak feltételezés, hogy a robbantást az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egy szakadár, az észak-írországi megbékélési folyamatot ellenző csoportja követte el.

A hatóságok lezárták a robbanás környékét, a közeli házakat biztonsági okokból kiürítették.

Éppen hétfőn kerül át az igazságügyi hatáskör hivatalosan is az észak-írországi kormány hatáskörébe, és a parlament tartományi igazságügy-minisztert választ. Ezzel csaknem négy évtized után ismét teljes körűvé válik Észak-Írország önkormányzata. Az igazságszolgáltatás tartományi hatáskörbe vételét március elején szavazták meg a belfasti parlamentben a közösen kormányzó katolikus és protestáns pártok.

Észak-Írországban csaknem harmincévi vérontás után mintegy két éve hivatalosan béke honol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik