Nagyvilág

A pilóta hibájára vall a fekete doboz

Az orosz nyomozó hatóság előzetesen kizárta, hogy műszaki hiba okozta volna a szombati légiszerencsétlenséget, amelyben a Lech Kaczynski lengyel államfő is meghalt.

Ezt Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek, a történtek okait vizsgáló kormánybizottság vezetőjének jelentette.

Ahhoz, hogy megállapítsák, az egyik fekete doboz felvételeit hallgatták meg. Ezek a gép pilótafülkéje és a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér légi irányítói közötti kommunikációt, illetve a pilótafülkében elhangzottakat rögzítette automatikusan.

Basztrikin azt is hozzátette, hogy azok alátámasztják a hírt, miszerint a pilótát előre tájékoztatták, hogy gyengék a látási viszonyok, de ő ennek ellenére úgy döntött, hogy leszáll.

A repülőgép darabjait is megvizsgálják majd, de legalább jövő hét közepéig rendőri felügyelet alatt a helyszínen hagyják.

Pjotr Birjukov, a moszkvai polgármester első helyettese arról is beszámolt, hogy késő este Varsóból két repülőgépen az áldozatok 135 hozzátartozója érkezett Moszkvába. “Külön buszok várták a repülőtéren az érkezetteket, és a számukra bérelt szállodába vitték őket. A hozzátartozók semmiben nem fognak hiányt szenvedni” -mondta.

Hozzátette, hogy sokfelé viszik őket, és mindenütt pszichológusok, illetve papok állnak majd a rendelkezésükre. Ráadásul az összes költségüket az orosz fél vállalta, a repülőutat pedig a lengyel állam fedezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik