Nagyvilág

Nukleáris biztonsági értekezlet Washingtonban

Nagyszabású nukleáris biztonsági értekezlet kezdődik hétfőn Washingtonban; a kétnapos találkozó témája a nukleáris anyagok biztonsága lesz.

Előzetes

A konferenciára – amelynek Barack Obama amerikai elnök lesz a házigazdája – 47 állam vezetőjét várják, akiktől a Fehér Ház azt kéri, hogy határozottabban lépjenek fel a nukleáris anyagok illegális kereskedelme ellen.

A részt vevő országok vezetőihez intézendő felhívás – amelynek tervezete kiszivárgott az amerikai sajtóba – az illegális kereskedőkkel szembeni agresszív fellépést, szélesebb nemzetközi együttműködést és a nukleáris anyagok hatékonyabb nyilvántartását szorgalmazza.

A konferencia kiemelt célja azoknak a lehetőségeknek a megvitatása, hogyan kutathatók fel az atomfegyver gyártásához felhasználható csempészett anyagok. A részt vevő államok egy sor vállalást tesznek annak megelőzésére, hogy a birtokukban levő nukleáris anyagok terroristák kezébe kerülhessenek.

A találkozón nem vitatnak meg olyan fontos nukleáris biztonsági kérdéseket, mint az atomfegyverek nemzetközi elterjedésének megakadályozása, a leszerelés és az atomenergia békés felhasználása.

A 47 meghívott ország közül 38 állam- vagy kormányfői szinten képviselteti magát. A világ kilenc atomhatalma közül nyolc – Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország, India, Pakisztán és Izrael – jelen lesz. Nem hívták meg viszont Észak-Koreát, amely ugyancsak rendelkezik atomfegyverrel. Nem szerepel a meghívottak listáján Irán sem, amely a nyugati vádak szerint atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, és nem lesz jelen Szíria és Fehéroroszország sem: előbbi Washington szerint nem gátolta meg az atomfegyverek terjedését, utóbbi pedig diktatúra. A találkozóra az ENSZ és az EU képviselőit is meghívták.

Az amerikai elnök különtalálkozón tárgyal azon államok vezetőivel, amelyeknek atomfegyver van a birtokában. A kivétel Izrael, amelynek részéről eredetileg Benjámin Netanjahu miniszterelnök látogatott volna az amerikai fővárosba, de lemondta útját, megfigyelők szerint azért, mert a konferencián Egyiptom és Törökország fel akarja vetni Izrael titkolt atomfegyvereinek kérdését. A kelet-jeruzsálemi telepépítések után lehűlt amerikai-izraeli viszony miatt Obama programjában amúgy sem szerepelt magántalálkozó az izraeli kormányfővel, aki néhány hete járt a Fehér Házban. Izraelt – amely nem írta alá az atomsorompó-szerződést, hivatalos politikája szerint nem erősíti meg és nem is cáfolja, hogy atomhatalom – Dan Meridor kormányfőhelyettes, hírszerzési és atomenergia-ügyi miniszter fogja képviselni.

A meghívottak között szerepelnek olyan államok, amelyeknek nukleáris anyagok vannak birtokukban különböző mennyiségben kutató reaktorokban, laboratóriumokban és erőművekben. Jelen lesz egyebek között Csehország és Lengyelország, továbbá Japán, Kazahsztán, Mexikó, Szaúd-Arábia, Svájc, Dél-Afrika, Törökország és Ukrajna kormánydelegációja. Ugyancsak meghívták Argentínát, Brazíliát, Németországot, Kanadát, Hollandiát, Japánt és Dél-Afrikát. Magyarország nincs a meghívottak között.

Bár az iráni nukleáris program hivatalosan nem szerepel a konferencia napirendjén, amerikai tisztviselők kiemelték: a találkozót időszerűvé teszi, hogy Teherán atomfegyver előállítására, a nemzetközi közösség pedig ennek megakadályozására törekszik.

Az Egyesült Államok és Oroszország új megállapodásra jutott az atomtöltetek leszerelésével visszamaradt plutónium felszámolásáról, a felek az áttörést jelentő jegyzőkönyvet hétfőn írják alá, mielőtt Obama elnök megnyitja a konferenciát.

Az értekezlet részvevői várhatóan munkatervet fogadnak el, amelyben körvonalazzák a nukleáris csempészet elleni teendőket. Az utókonferenciát 2012-re tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik